Nyitókép: Körkép.sk/Mede Géza

 

Egyházasbást, másnéven Újbást, gyönyörű környezetben, egy hegyek által körülvett katlanban, a Medvesalján található. A falu a Medvesalja egyik legjelentősebb községe. A mai települést 1267-ben Basthi néven említik először az irások, de sokkal korábban alapították. A község ebben az időben az ajnácskői váruradalomhoz tartozott.  1840-ben 528 lakosa volt, közülük 512 római katolikus. Újkori történelme során tartozott a Feledi járáshoz, tartozott Salgótarjánhoz és Fülekhez. Ma a Rimaszombati járás egyik legdélebben fekvő határmenti községe. 

 

A legutóbbi helyhatósági választások változásokat hoztak a község vezetésében. Az új polgármester a fiatal, ambiciózus Molnár Richárd lett. Portálunk őt kérdezte a község helyzetéről, fejlesztési lehetőségeiről és személyes terveiről.

 

Belezökken már lassan polgármesteri teendőkbe?

 hirdetes_810x300  

 

Bele. Elmondhatom, hogy már nyakig vagyok benne. 

 

Molnár Richárd polgármester, fotó: Mede Géza

 

Hogy látja a község helyzetét?

 

Egyházasbástnak ma 475 lakosa van, 95% a magyar, a többi szlovák és cseh származású. Az összlakosságnak körülbelül a 30 %-a roma. Tudatosítom, hogy Egyházasbást mindig vezető helyzetben volt a Medvesalján. Még a rendszerváltás előtt is emelt hatáskörrel rendelkező község voltunk, sajnos ezt a helyzetünket mára elveszítettük. 

 

Nos ezen szeretnék változtatni, azt szeretném, ha a község régi státusza, régi fénye megmaradna.

 

Községháza, fotó: Mede Géza

 

Hogyan képzeli ezt el?

 

Bizonyos központiságot jelentett és jelent a plébániatemplomunk, amely a századok során valamennyi katolikus medvesalji hivőnek szolgált. Végeredményben a község neve is ebből ered – Egyházasbást. Szent István királyunknak szentelt templomunk nagyon régi, ma már műemlék. Szükségesnek mutatkozik a külsö-belső felújítása, amire van bizonyos elképzelésünk is. A műemlékvédők szerint el kell végezni egy muzeológiai és egy történeti felmérést. A szóbeszéd szerint a templom kriptájában van elhelyezve Zách Felicián, egy főúr,  aki merényletet követett el Károly Róbert király ellen. Ezen dolgozunk most, annak ellenére, hogy a templomba járók már nagyon kevesen vannak.

 

Ide tartozik, hogy van egy másik szent helyünk is. Ez egy szerény búcsújáróhely, a Mária-kút a Lőrincénél. A hiedelem szerint Szűz-Mária jelent meg itt egy pásztornak, akinek a fakasztott víz meggyógyította a beteg fiát. A hely rendbetételénél nagyon sokat dolgozott a falu, mostanában van is látszatja, sokan látogatják a környékről. Ez is egy bizonyos fokú központiságot ad a falunak.

 

Szentjánoska, fotó: Mede Géza

 

Itt van a Medvesalja egészségügyi központja is.

 

Igen, itt van. Körzeti orvos és fogorvos látja el a Medvesalja lakosságát, a rendelőintézet itt van Egyházasbástban. Sajnos az épület mára már nagyon elhanyagolt állapotban van, nem szentelődött kellő figyelem a szükséges karbantartásnak sem. Mivel a népnek szüksége van orvosi rendelésre, én az épület rendbetételét tartom a legszükségesebb teendőmnek. Folyamatban van a terület jogilag való rendezése, utána sort kerítünk a szükséges munkálatok elvégzésére is. Anyagi fedezetre ígéret van a HACS (MAS Cerovina) részéről.

 

Egészségügyi központ, fotó: Mede Géza

 

Iskola és óvoda is van a községben?

 

Óvoda és kisiskola van a Medvesalján rajtunk kívül még Tajtin is. Sajnos nem sok gyerekünk van, főleg az óvodában kevés a létszám. Sajnálatos, hogy több szülő máshova hordja a gyerekét. Rossza az arány, mindenesetre a kisiskolát az óvodával fenn fogjuk tartani. Az épületünk felújításra szorul, dolgozunk rajta.  

 

Kultúrház, fotó: Mede Géza

 

Turizmus?

 

A turizmus a környezetünk szépségét, természeti adottságait kihasználva viszonylag működik a környéken. Én viszont fontosabbnak látom a községünk rendbetételét, a közérdek kielégítését. Amennyiben szép a községünk, az megfelel a lakosságnak is és a turistáknak is. 

 

Ilyen szempontból tervben van több zöldfelület felújítása, intéződik az utcák aszfaltozása is.  Meglátjuk önerőből csináljuk-e, vagy sikerül támogatást szereznünk. Tervben van még a községháza rendbetétele is.

 

fotó: Mede Géza

 

Lakásépítés?

 

Választóim zömét a fiatalok alkotják, így ismerem az igényeiket. Ők itt akarnak családot alapítani, többen itt építkeznek. Én magam is itt szeretnék. Úgy gondolom, hogy a családi házak építéséhez a feltételek megvannak a községben. Számítok a volt csendőrségi épület átépítésével is lakásokká. Egyenlőre önerőből, amennyiben igény lesz rá, akkor állami támogatással.

 

fotó: Mede Géza

 

Sok a tervbe vett feladat, gondolom hogy ehhez szükségesek a tervdokumentációk kidolgozása is?

 

A tervdokumentációk folyamatosan készülnek, a legszükségesebbnek véltek már meg is vannak. Sajnos, ez anyagilag eléggé leterhel bennünket, de tudatosítom, hogy enélkül nem megy a fejlesztés.

 

fotó: Mede Géza

 

Hallom, hogy egy jól sikerült falunapot mondhat maga mögött a község.

 

Én magam is elégedett vagyok a lefolyásával. Az utóbbi évek falunapjaihoz viszonyítva a színvonal jobb volt. Bizonyság erre a magas részvétel. Eredménye ez a szervezésnek, a sok munkának, amiben részt vett a község legtöbb alkalmazottja. Köszönet jár minden szervezőnek, külön szeretném megköszönni a feleségemnek, akinek a szervezési koncepciója érvényesült.

 

Örülök, hogy több helyi szervezet is bekapcsolódott a programba, így a fiatalok, nyugdíjasok és a gazdák. A kultúrműsor színes volt, jó szórakozást biztosított a közönségnek. 

 

Érdekes dolognak ígérkezett és annak is bizonyult a vízifoci. Magyarországi vállalkozót szólítottunk meg Füzesabonyból. Úgy láttam, hogy a versenyző csapatoknak és a fiatal közönségnek tetszett ez a fajta versenyzés.

 

fotó: Mede Géza

 

Portálunk nevében sok sikert kívánok!

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.