Nyitókép forrása: xpravo.eu

 

Ha az állampolgárnak van pénze autót fenntartani és tankolni, akkor az adófizetési kötelezettségének is eleget tud tenni – ebből a logikából indulna ki a Pénzügyminisztérium legújabb javaslata, amely elvenné az adótartozással rendelkező személyektől a jogosítványukat.

 

Az ötlet nem ismeretlen, a végrehajtók már jó ideje alkalmazzák ezt a módszert azoknál, akik nem fizetnek gyerektartást.

 

Az állam adóbehajtási gyakorlata mindenesetre hagy némi kívánnivalót maga után. Csak az ingatlanadók beszedésénél 10-20 millióra teszik a bevételi lyuk nagyságát.

 hirdetes_810x300  

 

A kormányzat adócsalókkal szembeni fellépése nem túl hatékony, és ennek bizony politikai okai vannak. Úgy tűnik azonban, hogy az adóval tartozók számára a pénzügyminisztérium mindenképp javasolni fogja az új végrehajtási eljárás bevezetését, amely az utolsó felszólítás után megfosztja az adóalanyt a jogosítványától.

 

Az elképzelés szerint, ha felszólításra az illető nem adja le önként a jogosítványát, a rendőrök legközelebbi igazoltatásnál elveszik tőle és ezzel egyidőben 300-1300 eurós pénzbírságra büntetik.

 

Mindenesetre a tárcaközi egyeztetésen némileg kritikusan fogadták a javaslatot. Az igazságügyi minisztérium például vitatja a javaslat hatékonyságát azon adósok esetében, akik jogosítványuk nélkül elveszthetik munkahelyüket, így csökkenne az esélye, hogy visszafizessék tartozásukat az államnak.

 

Pravda.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.