Nyitókép forrása: Körkép-collage/katolikus.hu, nepszava.hu, thechurcsinmalta.org

 

A 2010-es évek óta egyre jobban dagad a vatikáni botrány, és egyre több kiszivárogtatás kerül a nagy nyilvánosság elé a Vatikán belső ügyeivel kapcsolatban.

 

Tetszik amit csinálunk? Támogasd a Körképet!

 

A 2010-ben a sajtónak átadott bizalmas vatikáni iratok, magánlevelezéseket tartalmaznak, melyek állítólagos vatikáni korrupciót hivatottak elfedni. Emellett kiszivárgott egy olyan vatikáni belső vizsgálat is, amely feltárja, hogy az egyházon kívüli személyek pedofil és homoszexuális papokat zaklatnak.

 

 hirdetes_810x300  

Gianluigi Nuzzi olasz újságíró közzétette Carlo Maria Viganó érsek leveleit, melyben az érsek kérte, hogy ne helyezzék át amiatt, hogy egy belső ellenőrzésben rámutatott a vatikáni közbeszerzések túlárazására. Ezek a közbeszerzések többmillió eurós többletköltséget jelentettek a Szentszéknek.

 

Gianluigi Nuzzi olasz újságíró közzétette Carlo Maria Viganó érsek leveleit Kép forrása: spettegolando.it

 

Az egyre dagadó botrány szexuális zaklatásokról, gyerekmolesztálásokról és pénzügyi visszaélésekről szól. Gianluigi Nuzzi 2012-ben kiadott egy könyvet Őszentsége: XVI. Benedek titkos iratai címmel, melyben a szerző Benedek pápa és személyi titkára közti levelezéseket tett közzé. A könyv úgy mutatja be a Vatikánt, mint a bűn melegágyát, mely tele van irigységgel, szexuális botrányokkal és pénzügyi visszaélésekkel.

 

A WikiLeaks iratok

 

A kiszivárogtatások egy részét a WikiLeaks nevű nonprofit szervezet hozta nyilvánosságra. A szervezet 2006-ban alakult. Kormányzati és egyéb dokumentumokat publikált a neten, miközben informátorinak névtelenséget biztosított.

 

A szervezet alapításának helye eredetileg Svédország volt, arca Julian Assange, ausztrál újságíró. Internetes adatbázisuk egy évvel az indulás után 1,2 millió dokumentumot tartalmazott.

 

A legnagyobb visszhangot keltett kiszivárogtatott anyagok a csaknem 92 000 dokumentum az afganisztáni, és közel 400 000 titkos dokumentum az iraki háborúval kapcsolatos.

 

Hajtóvadászat a WikiLeaks ellen

 

Assange és barátai alaposan beletenyereltek a méhkasba, ugyanis az Amerikai Egyesült Államok kormánya hajtóvadászatott indított a WikiLeaks ellen. A Visa, a Mastercard és a PayPal megtagadta a nekik szánt adományok továbbítását. Ugyanebben az időben a svéd ügyészség nemzetközi körözést adott ki Assange ellen, állítólagos szexuális bűncselekmények elkövetésére hivatkozva. A pénzügyi blokád miatt 2011 október 24-én Assange bejelentette a portál leállását.

 

Assange menekülése és kiadatása

 

Poklot csináltak egy ember életéből, aki az igazságot kereste és igyekezett azt a nagy nyilvánosság elé tárni. Az USA kormánya szerint azonban az igazság ilyen szintű kimondása és nyilvánosságra hozatala „nemzetbiztonsági kockázatot” jelent.

 

Julian Assange hét éven át élt Ecuador nagykövetségének épületében Londonban, ahová az igazságszolgáltatás elől menekült, hogy ne adhassák ki Svédországnak és az Egyesült Államoknak. Ez idő alatt nem hagyta el a nagykövetség épületét. Az ugyanis a diplomácia szerint ecuadori fennhatóság alá tartozik, mely ország megtagadta Assange kiadatását.

 

Julian Assange hét éven át élt Ecuador nagykövetségének épületében Londonban, ahová az igazságszolgáltatás elől menekült. Kép forrása: fortune.com

 

Hét évbe telt, mire az Egyesült Államok elérte, hogy Assangeot kiadják, így Ecuador 2019. április 11.-én végül megvonta tőle a menedéket.

 

Assange ellen az Amerikai Egyesült Államok közben 18 vádpontot hozott fel. Titkos adatok törvénytelen megszerzésével és államtitoksértéssel vádolják. Ha sikerül az ellene felhozott vádakat rábizonyítani, hosszú börtönévekre számíthat.

 

Így jár az, aki packázni mer a nagyhatalmakkal, és fellebbenti az igazság fátylát.

 

Közben tovább dagad a vatikáni botrány

 

Paolo Gabriele, aki 2007 óta a pápa személyi komornyikjaként dolgozott, kiszivárogtatta a pápától és munkatársaitól eltulajdonított iratokat és értesüléseket Gianluigi Nuzzi újságírónak. A botrányt angol nyelven a WikiLeks után egy szójátékkal csak VatiLeaksnek nevezték.

 

Paolot  2012. május 24.-én a vatikáni rendőrség letartóztatta, miután egy házkutatás alkalmával több vatikáni tisztviselő titkos leveleit és iratait találták meg lakásában. A vatikáni rendőrség állítása szerint 82 dobozban több tízezer oldalnyi anyagot találtak. Az iratok egy része az egyházfő dolgozószobájából származott és előzőleg megsemmisítésre szánták őket.

 

Paolo Gabriele (zakóban), aki 2007 óta a pápa személyi komornyikjaként dolgozott, kiszivárogtatta a pápától és munkatársaitól eltulajdonított iratokat és értesüléseket Gianluigi Nuzzi újságírónak. Kép: tn.com.ar

 

 

Per a pápa személyi titkára ellen

 

Paolo Gabriele-t 2012. augusztus 13-án a vatikáni bírák megvádolták államtitok megsértésével és lopás minősített esetével, ami miatt 8 éves börtönbüntetéssel nézett szembe. Gabriele vallomása szerint tettével azt akarta elérni, hogy „a Vatikán térjen vissza a helyes útra”. Végül 18 hónapos könnyített börtönbüntetésre ítélték. Később viszont – talán a félelem miatt, hogy Gabriele szabadulása után több vatikáni titokra is fény derül – a pápa kegyelmet adott neki.

 

Benedek pápa lemondása

 

XVI. Benedek 2013. február 11.-én egészségügyi problémákra hivatkozva lemondott a pápaságról. A világ nyilvánossága ezen eléggé megdöbbent, tekintve, hogy Benedek elődje, II. János Pál köztudottan sokféle betegséggel küszködött, és egy merényletet is elkövettek ellene, melyben a pápa kis híján életét veszítette. II. János Pál mindezek ellenére egészen haláláig betöltötte hivatalát és soha nem mondott le a pápaságról. Vajon a Szentatya, XVI. Benedek füllentett volna, és lemondásának mégis köze lehetett az ellene és a Szentszék ellen felhozott korrupciós vádakhoz?

 

Az újságírók felmentése a Vatikánban

 

2016 júliusában a Vatikáni Bíróság felmentette a VatiLeaks tárgyalásában részt vevő két újságírót, hivatkozva a véleménynyilvánítás szabadságára. Nem így gondolja ezt az Egyesült Államok, ahol a büntetőeljárás Assange ellen jelenleg is folyamatban van. Reménye abban lehet, hogy a legutóbbi elnökválasztásokon Hillary Clinton ellen szóló terhelő adatokat is nyilvánosságra hozott, Donald Trump malmára hajtva ezzel a vizet.

 

Belső vizsgálatok a Vatikánban

 

A Vatikán a történtek után kénytelen volt nyilvánosan is felemelni szavát a papi pedofília és a papok által elkövetett szexuális bűncselekmények ellen, és vizsgálatokat indítani az ügyek tisztázására. Úgy tűnik, hogy az események a világban olyan láncreakcíót indítottak el, hogy világszerte egyre több egyházi személy keveredett szexuális bűncselekmények gyanújába. 2015-ben például egy 43 éves lengyel pap, Krzysztof Charamsa maga ismerte be, hogy meleg.

 

Carlo Mario Viganio érsek korábban már felszólította Ferenc pápát, hogy távozzon posztjáról. Ilyenre eddig még nem volt példa. Viganio szerint ugyanis a szentatya már évek óta tudott a szexuális visszaélésekről.

 

A közelmúlt eseményei és a vatikáni belső hatalmi harc tehát egyre jobban aláássa a katolikus egyház tekintélyét. A hívők egyre nagyobb köre ábrándul ki, tartja a Vatikánt hiteltelennek, olyan emberek gyülekezetének, akik bort isznak és vizet prédikálnak.

 

Nehéz tehát az igazságért küzdők sorsa. Tanulságként szolgálhat mindannyiunk számára, hogy hogyan viselkedik közben a sokszor a világ rendőrét játszó és magát a világ legdemokratikusabb országának kikiáltó amerikai kormány. Bár napjainkban az inkvizítor jelző már nem használatos és a máglya általi kivégzést sem alkalmazzák, de még mindig keményen meghurcolják a másképp gondolkodókat és azokat, akik igyekeznek a látszat mögé tekinteni és másokat is erre ösztönözni.

 

Végh Tamás

Vatikáni korrupció:

János Pál betegségei:

WikiLeaks:

Julian Assagne kiadatása:

43 éves lengyel pap bejelentette, hogy meleg:

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.