Nyitókép: twitter

 

Helyi idő szerint kedden délelőtt kettes erősségűre csökkent a Dorian hurrikán, miközben a Bahamáktól lassan elmozdult Florida felé.

 

A miami székhelyű Országos Hurrikán Központ jelentése szerint a hurrikán széllökéseinek ereje ugyan csökkent, de a viharzóna szélesedett. Viszont olyan lassan mozog, hogy a szakemberek nem számítanak arra, hogy szerda hajnalnál előbb eléri az Egyesült Államok délkeleti partvidékét.

 

A meteorológusok megjegyezték: rendkívül szokatlan, hogy egy ilyen erősségű vihar – a Dorian ötös erősségű hurrikánként kezdett pusztítani – hosszasan tartózkodik egy helyen. A Dorian immár harmadik napja a Bahamák fölött tombol.

 hirdetes_810x300  

 

A Bahamákon öt halálos áldozatot követelt a vihar, de nagyon sokan eltűntek. Az eltűnteket rádiós élő adásban keresik hozzátartozóik. Iram Lewis, bahamai parlamenti képviselő a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva kedden elmondta: arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik. „Sok helyre változatlanul nem tudnak eljutni a mentőegységek, az emberek a háztetőkön várják a segítséget” – fogalmazott a képviselő.

 

A vihar óránként 185-190 kilométeres széllökésekkel óránként mintegy másfél kilométernyit halad Florida felé, a meteorológusok előrejelzései szerint azonban a szél ereje akár ismét óránkénti 280-285 kilométeresre erősödhet.

 

A Bahamákon még várhatóan két napig rendkívül nehéz körülményekre lehet számítani: a vihar továbbra is a dagály szintje fölötti 4-5 méteresre korbácsolja a tenger hullámait, heves az esőzés, kedden 766 milliméter csapadék hullott.

 

A legfrissebb jelentések szerint a hurrikán „csak” a floridai partok mentén tombol majd, de hatása így is pusztító lesz. Az erős széllökések és a heves esőzés mellett a partvidéken az óceán várhatóan eláraszt településeket.

 

Floridában, Georgiában, Dél- és Észak-Karolinában a hatóságok folyamatosan arra hívják fel a lakosok figyelmét, hogy maradjanak otthonaikban, vagy még kedden költözzenek a menedékhelyekre azokról a vidékekről, ahol kötelező evakuálást rendeltek el.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!