Nyitókép: 800noticias.com

 

Szlovákiában tavaly a 20 és 34 év közötti fiatalok ötöde nem dolgozott és nem is tanult – derült ki az Eurostat legújabb adataiból.

 

Sok a munkanélküli fiatal

 

 hirdetes_300x300  

A legtöbb (29%) nem dolgozó és nem tanuló 20 és 34 év közötti fiatal Olaszországban van, utánuk következik Görögország 27%-kal, valamint Bulgária és Románia 21–21%-kal.

 

Hatból egy 20 és 34 év közötti európai nem dolgozik és nem is tanul. Ez összesen 15 millió fiatalt tesz ki.

 

Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint Szlovákia az EU 28 tagországa közül nem éppen hízelgő helyet szerzett meg. Tavaly ugyanis az ötödik helyen végzett.

 

 „Európa-szerte jelentős mértékben eltér azoknak a 20 és 34 év közötti fiataloknak a száma, akik dolgoznak vagy tanulnak. Például a legkevesebb nem dolgozó és nem tanuló fiatal Svédországban van (8%), utánuk következik Luxemburg (9,9%), majd Málta (10,1%)“

 

– mondta Buchláková.

 

A szegénység elsősorban a nőket fenyegeti

 

Az elemző szerint európai viszonylatban több a nem dolgozó és nem tanuló nő, mint a férfi. Míg a 20 és 34 év közötti nőknek a 20,9%-a a fentebb említett tevékenységek egyikét se végzi, addig a férfiaknak csupán a 12,2%-a.

 

Az EU-s országok közül Szlovákiában az egyik legalacsonyabb az aránya annak, hogy a 16 és 29 év közötti fiatalokat szegénység vagy társadalmi kirekesztés fenyegetné. A szomszédos országok közül csupán Csehország előzött meg bennünket – itt a fiatalok 12,1%-át nem fenyegeti szegénység és társadalmi kirekesztés, ami öt százalékponttal kevesebb, mint Szlovákiában.

 

Tavaly az EU országain belül a 16 és 19 év közötti fiatalok harmadát fenyegette szegénység és társadalmi kirekesztés, ami összesen 22 millió fiatalt ölel fel.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!