Nyitókép: setrisova.sk

 

A sofőröknek újonnan kevesebb iratot kell maguknál hordaniuk a gépjárművük biztosítását illetően.

 

A kötelező biztosítás felmutatására ezentúl a zöldkártya is elég lesz. Ezen a héten a parlamenti pénzügyi bizottság elfogadta a smeres Igor Federič módosító javaslatát az Export-Import Bankról szóló törvényjavaslathoz.

 

 hirdetes_300x300  

A fehér kártya a gépjármű bebiztosításáról szóló irat, ami igazolja a kötelező biztosítás érvényességét. Ezt az iratot a biztosító adja ki, s a gépjármű vezetése során a sofőrök kötelesek maguknál tartani. Ez a kártya azonban kizárólag Szlovákia területén érvényes.

 

Azonban a fehér kártyával szemben a zöldkártya nemzetközileg is érvényes, az alakja, a struktúrája és a színe szabványosított azokon az országokon belül, amelyek a Zöldkártya Rendszerbe beletartoznak.

 

„A biztosítók már csak egy kártyát fognak kiadni, mégpedig a zöldet. Ezzel a lépéssel a polgárok életén szeretnénk könnyíteni”

 

– magyarázta Federič.

 

A biztosítók üdvözlik a fehér kártya megszüntetésével kapcsolatos rendelkezést.

 

„A fehér kártya kiadása mindig is egy felesleges adminisztratív intézkedés volt, aminek lényegében nem volt semmilyen értelme, mert csak Szlovákia területén volt érvényes. Ezzel szemben a zöldkártya szintén ugyanannak a biztosításnak a meglétét igazolja, s külföldön is érvényes”

 

– mondta Jozefína Žáková, a Szlovák Biztosítók Szövetségének igazgatója.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.