Nyitókép forrása: e-news.us

 

Érdekes felmérést tett közzé a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR), amely szerint ha konfliktus robbanna ki az USA és Oroszország között, a szlovákok (egészen pontosan a szlovák állampolgárok) közül kerülne ki a legtöbb Oroszországot támogató.

 

Egy hipotetikus katonai konfliktus esetében a szlovákok 20 százaléka állna az oroszok oldalára, miközben csak hat százalékuk támogatná az USA-t. 64 százalékuk egyik oldalra sem állna.

 

A 14 országot összehasonlító felmérés szerint Szlovákia a leginkább oroszbarát ország. Összehasonlításképp, az oroszokat támogatók arányát illetően a második helyen Csehország és Olaszország áll mindössze 9 százalékkal.

 hirdetes_810x300  

 

Szlovákia esetében az is kirívó adat, hogy több mint háromszor többen vannak az elképzelt konfliktusban oroszokat támogatók, mint az amerikaiak oldalára állók. Az Oroszország mellett állók aránya Kelet-Szlovákiában ráadásul eléri a 30 százalékot. A Denník N közlése szerint elsősorban a szélsőjobboldali pártok és a Smer választói hajlanak Moszkva támogatása felé.

 

A fordított eset (háromszor nagyobb támogatás Amerika javára) sokkal gyakoribb a 14 ország listáján, de ez nem meglepő, tekintve, hogy NATO tagállamokról van szó. Még Csehországban is 23:9 százalék az amerikaiak javára a kimutatott arány.

 

Magyarország esetében – bizonyára nagyot néz majd a mainstream sajtó – 13 százalék állna az USA, és csak 6 százalék az oroszok oldalára, miközben 71 százalékuk egyik oldal mellett sem kötelezné el magát. Ez azért is érdekes, mert a németek 12 százaléka (tehát egy százalékponttal kevesebben) pártolnák az amerikaiakat, és 7 százalékuk pacsizna az oroszokkal (vagyis egy százalékponttal többen, mint a magyarok esetében).

 

A magyar megkérdezettek ráadásul a harmadik legsemlegesebb álláspontot foglalták el (egyik hatalmat sem támogatná).

 

Forrás: ECFR.org

 

Egyébként Amerika oldalára legnagyobb arányban a lengyelek (33 százalék) állnának, második helyen vannak a dánok (28 százalék), harmadikon a csehek (23 százalék).

 

A felmérés mérlegre tette azt is, hogy a megkérdezettek az USA-ban vagy az EU-ban bíznak-e inkább. Az eredmény Csehországban és Görögországban az „egyikben sem” javára dőlt el. Szlovákiában 48 százalék bízik az EU-ban, 40 százalék inkább egyikben sem, és csak 3 százalék az USA-ban. Az Amerika iránti bizalmatlanságban Ausztriával osztozva az első helyen áll Szlovákia.

 

A magyar megkérdezetteknek azonban a 14 százaléka választotta az USA-t, 39 százaléka az EU-t, 36 százalék szerint pedig inkább egyik félben sem bízik.

 

Forrás: ECFR.org

 

Egy másik hipotetikus konfliktusban, egy USA-Kína háborúban a szlovák válaszadók kiegyenlített 8-8 százalékban támogatnák a szemben álló feleket. 74 százalékuk nem választana. Egyébként épp a szlovákok támogatnák Kínát legnagyobb mértékben – bár az is igaz, hogy a harmadik legtöbb az egyik oldal felé sem hajlók aránya.

 

Forrás: ECFR.org

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!