Nyitókép: tatrabanka.sk

 

Ismét összetettebbek lesznek az online fizetések. Ennek az az oka, hogy szeptember 14-től ismét szigorítani fogják az online fizetések biztonságát.

 

A legújabb változásokat elsősorban a Tatra bank és a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) ügyfelei fogják megérezni. Míg az előbbi banknál szeptember 13-tól vezetik be a szigorításokat, addig az utóbbinál már szeptember 11-én megtörtént.

 

 hirdetes_810x300  

Mindkét bank az online fizetések módszerén változtatott, ezért az ügyfelek hosszabb bejelentkezésre számíthatnak az internetbanking rendszerében.

 

Összetettebb fizetés

 

„Új korlátot vezettünk be az utólagos azonosítástól mentes fizetéseknél“

 

– írta a Tatra bank az ügyfeleinek elküldött levélben. A korlátot 500 euróban határozták meg.

 

De mit jelent ez a gyakorlatban? A bank állítása szerint minden 500 euró feletti fizetést utólagosan ellenőrizni fognak.

 

„Az internetbankingen keresztül ezeket a fizetéseket a kártya és a kártyaleolvasó segítségével kell majd azonosítani“

 

– magyarázta Linda Lalinská a Tatra banktól.

 

A kártyaleolvasóra és a bankkártyára annak is szüksége lesz, aki a mobilalkalmazáson keresztül akar majd 500 eurónál többet fizetni.

 

Amennyiben valaki rendszeresen használja a mobilbankinget, akkor a PIN-kódos bejelentkezés helyett beállíthatja a biometrikus bejelentkezést. Ebben az esetben a bank nem fogja kérni a kártyaleolvasóval történő azonosítást.

 

A korlát feletti fizetés azonosítása mellett a Tatra bank az összeg nagyságától függetlenül az összes új rendszeres átutalási megbízást (trvalý príkaz) ellenőrizni fogja. Az azonosításhoz szintén a bankkártyára és a kártyaleolvasóra lesz szükség.

 

A Tatra Banka a fentieken kívül egy további rendelkezést is bevezet: ha valaki bejelentkezik az internetbankingbe, de nem fog ott semmit sem csinálni, akkor a rendszer öt perc után automatikusan kijelentkezik helyette. Ez az időkorlát eddig 10 percre volt beállítva.

 

A Szlovák Takarékpénztár is szigorított

 

A Szlovák Takarékpénztár ugyan új fizetési- és időkorlátot nem vezet be, az internetbankinghez való hozzáférést azonban szigorítja.

 

Szeptember 11-től a bank egy második azonosító faktort kér az ügyfelektől. Aki bejelentkezik a George-ba (a Szlovák Takarékpénztár internetbankingje – szerk. megj.), annak a bejelentkezési nevén és jelszaván kívül meg kell adnia azt a kódot is, amit a bank SMS-ben küld el az ügyfélnek.

 

A bank azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy nem fog minden alkalommal SMS-t küldeni az ügyfeleknek.

 

„A további bejelentkezések során a bank ki fogja értékelni, hogy kell-e kódot megadni, vagy elég lesz a név és a jelszó“

 

– mondta Marta Cesnaková, a Szlovák Takarékpénztár szóvivője.

 

Több új rendelkezés

 

Szeptember 14-től az internetes boltokban történő vásárlást is szigorítják, ugyanis az SMS-ben küldött kód már nem lesz elég az azonosításhoz. Ezentúl a bankok a fizetés során ujjlenyomatot vagy arcképet is kérhetnek.

 

Az új biztonsági szabályok a klasszikus boltokban történő bankkártyás fizetést is érinteni fogják, így előfordulhat, hogy a terminál nem fogja elfogadni az érintésmentes fizetést.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!