Nyitókép:

 

A Social Progress Imperative nonprofit szervezet ma hozta nyilvánosságra a világ társadalmi haladásával kapcsolatos új indexet. Az egyes országokban az életminőséget nemcsak a gazdaság teljesítményén keresztül vizsgálták, hanem figyelembe vették az egészségügyi ellátás minőségét, az ország biztonsági helyzetét és a lakosok szabadságának miértékét is.

 

Szlovákiának idén 80,43 pontot adtak. A tavalyi évvel összehasonlítva ez kilenc század százalékkal magasabb érték, de a ranglistán továbbra is megőrizte a 35. helyet. A szomszédos országok közül Ausztria, Csehország és Lengyelország is megelőzte Szlovákiát, egyedül Magyarország és Ukrajna ért el rosszabb helyezést.

 

 hirdetes_810x300  

A biztonságos Szlovákia és negatívumai

 

Azokkal az országokkal összehasonlítva, akiknek ugyanolyan az egy lakosra jutó GDP-jük, mint nekünk, Szlovákia a biztonságos országok közé tartozik. Amikor Szlovákiát összehasonlították 15, gazdaságilag hasonlóan fejlett országgal, kiderült, hogy a helyi bűnözésre az emberek nem a legsúlyosabb problémaként tekintenek.

 

A fentiekkel ellentétben Szlovákia rossz eredményt ért el a politikailag motivált gyilkosságok és kínzások kategóriájában, illetve az is kiderült, hogy az országban az embereknek nincs elegendő hozzáférésük a tiszta forrásból származó energiához.

 

Szlovákia gyenge pontjaihoz tartozik az oktatás minőségéhez való hozzáállás is. A világ egyetemeinek rangsorolásában ugyanis a helyi egyetemek nem érnek el magas helyezéseket. Emellett a korrupció és a szabad vallásgyakorlás terén is van még mit javítani az országnak.

 

Forrás: Akutality.sk

 

Az USA gyenge oldalai

 

A ranglista szerint a szomszédos Csehországban nemcsak Szlovákiával összehasonlítva jobb az élet, de az USA-hoz képest is.

 

A ranglista szerzői szerint az Egyesült Államokban rosszabba az alapfokú oktatáshoz való hozzáállás, mint Lengyelországban. Az egészségügyi ellátást illetően az USA-t Panamához hasonlítják, sőt az USA-ban a személyi biztonság az index szerint rosszabb, mint Szenegálban vagy Srí Lankán.

 

A ranglista első és utolsó helyezettjei

 

A ranglista élén Norvégia végzett, így sikerült megőriznie a tavaly megszerzett pozícióját. A második helyet Dánia, a harmadik helyet pedig Svájc szerezte meg.

 

A 149 értékelt ország közül a ranglista végén Dél-Szudán, a Közép-európai Köztársaság és Csád végzett. Ezeknek az országoknak több területen is nagy hiányosságaik vannak. Az embereknek rossz a hozzáférésük az ivóvízhez és az egészségügyi ellátáshoz is.

 

Az afrikai országokat emellett a magas fokú bűnözés és az oktatáshoz való gyenge hozzáférés is sújtja.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!