Nyitókép: istockphoto.com

 

A nyári szünet után az akut légúti megbetegedések száma jelentősen megnövekszik, a betegek legnagyobb számát pedig az ötéves gyerekek teszik ki.

 

„Az óvoda az egyes fertőző- és a parazitás betegségek gyors terjedésének potenciális helyszíne, ugyanis a gyerekek immunrendszere még nincs teljesen kifejlődve, így sokkal fogékonyabbak a betegségekre“

 

– magyarázta Jana Hamade a Közegészségügyi Hivataltól.

 hirdetes_810x300  

 

Hamade szerint a legegyszerűbb megelőzésnek a gyakori kézmosás számít, ugyanis a fertőző betegségek 80%-a piszkos kézzel terjed.

 

„Tanítsuk meg a gyerekeknek az alapvető higiéniai szokásokat, s ezzel megelőzhetjük a légúti megbetegedéseket, az emésztési zavarokat és az A-típusú hepatitiszt“

 

– tanácsolta a higiénikus.

 

Az oltás kulcsfontosságú

 

Hamade elmondása eszerint a gyerekek előszeretettel tesznek a szájukba különböző tárgyakat, s ezzel könnyen kerülhetnek be a szervezetükbe különböző patogének.

 

A gyermekek immunrendszerének reakciója az elsődleges, eddig ismeretlen fertőzésekkel szemben általában sokkal hevesebb, s az ellenálló képesség csak azután alakul ki, miután a szervezet hozzászokott a közösségben kialakult baktériumflórához.

 

A higiénikus szerint a védekezőképességet a rendszeres mozgás, az egészséges étkezés, valamint a kellő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás is erősíti.

 

„A fertőző betegségekkel szemben a leghatásosabb megelőzést a gyeremek korának megfelelő, kötelező oltás jelenti“

 

– hangsúlyozta Hamade.

 

A közegészségügy védelméről, támogatásáról és a fejlesztéséről szóló törvény értelmében az óvodába csak olyan gyerekeket vehetnek be, akik nem terjesztenek fertőző betegséget.

 

A gyereknek teljesen meg kell gyógyulnia

 

 „A felelős személynek minden reggel fel kell mérnie a gyerekek egészségügyi állapotát. Azt a gyereket, akinél felmerül a betegség gyanúja, csak az illetékes kezelőorvos kivizsgálása alapján fogadják be“

 

– tájékoztatott a szakember.

 

Amennyiben az akut fertőző betegség napközben jelentkezik a gyereknél, akkor izolálni kell a többiektől, ideiglenes felügyelet alá kell helyezni, továbbá értesíteni kell a törvényes képviselőjét. Hamade szerint a gyermeket csak a teljes kigyógyulás után térhet vissza a közösségbe.

 

„A korai visszatérés emeli a kockázatát annak, hogy a többi gyerek is megfertőződik, emellett a gyermek felépülésének folyamatát is meghosszabbíthatja“

 

– zárta le.

 

A leggyakoribb gyermekbetegségek közé a felső légúti- és a hányásos megbetegedés, valamint a bárányhimlő tartozik.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!