Nyitókép: netky.sk

 

Az idei tanévben 48 euróra emelkedett azoknak a középiskolásoknak az ösztöndíja, akiknek a családja szociális segélyből él, illetve a bevételük nem éri el a létminimumot.

 

Az ösztöndíj összegének módosításával az eltartott gyermek után járó létminimum júliusi növekedésére szerettek volna reagálni – tájékoztatta a TASR-t az oktatásügyi minisztérium.

 

 hirdetes_300x300  

A középiskolai ösztöndíjat az oktatásügyi tárca biztosítja a Tudományos és Műszaki Információs Központ (CVTI SR) segítségével. A közreműködéssel a szociálisan hátrányos helyzetű családból származó diákokat szeretnék támogatni a tanulásban, illetve a középfokú végzettség megszerzésében.

 

„Mindez javít a helyzetükön a munkaerő piacon, illetve növeli az esélyüket a munkavállalás terén”

 

– tájékoztatott a tárca.

Az ösztöndíj magasságát az eltartott gyermekért járó aktuális létminimum alapján számolják ki: az összeg 50%-át azok a diákok kapják, akinek az átlaguk nem rosszabb 2,0-nál, a 35%-át azok kapják, akiknek az iskolában elért eredményeik nem rosszabbak 2,5-nél, az összeg 25%-át pedig 3,5-ös átlagig adják.

 

„Az idei tanévben havonta 47,98 euróról, 33,59, illetve 23,99 euróról van szó“

 

– tette hozzá az oktatásügyi tárca.

 

A legtöbb ösztöndíjat a Kassai és az Eperjesi kerületben fizették ki

 

Az ösztöndíjat a tanév során bármikor kérvényezhetik a diákok, az egyetlen feltétel az, hogy a középiskolának aláírt szerződése legyen a Tudományos és Műszaki Információs Központtal (CVTI SR). Az ösztöndíj odaítéléséről és magasságáról az iskola igazgatója dönt.

 

„A 2018/2019-es tanévben összesen 59 960 ösztöndíj került kifizetésre 2 196 000 eurónyi összegben. Az ösztöndíjasok száma 2018 szeptemberében 5 109 volt, decemberre pedig 6 134-re emelkedett“

 

– pontosított a tárca.

 

A legtöbb ösztöndíj a Kassai (19 339) és az Eperjesi (18 054) kerületben, a legkevesebb a Trencséni (1 276) és a Pozsonyi kerületben (954) került kifizetésre.

 

A havi ösztöndíj átlagos összege 37,24 euró volt, ami az előző évhez képest 1,13 eurós emelkedést jelent.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!