Nyitókép forrása: eurocz.sk

 

Már négy szlovák (euró) milliárdost tart számon a legfrissebb ranglista, amit az Euro magazin állított össze. A lap megjegyezte, hogy még ha a gazdagok vagyon szerinti sorrendje nem is nagyon szokott változni, az idei év kivételt képez.

 

A lista szépséghibája, hogy még mindig csehekkel közös rangsorról beszélünk, igaz, hogy rengeteg az átfedés a két ország között.

 

A közös cseh-szlovák listán lévő 50 leggazdagabb személy közül 36-nak sikerült növelnie vagyonát az elmúlt évben, mindössze heten vannak, akik valamivel szegényebbek lettek, további hétnek pedig nem történt érdemi változás anyagi helyzetében. Az 50 személy összesen 1 320 milliárd cseh korona vagyon felett rendelkezik, ez nagyjából 51 milliárd eurónak felel meg.

 hirdetes_300x300  

 

Nincs miért panaszkodniuk a cseh és szlovák gazdagoknak, vagyonuk összességében 10 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt (vagyis +5 milliárd euró, átlagban fejenként 100 millióval gyarapodtak).

 

A leggazdagabb szlováknak a cseh kormányfő, Andrej Babiš számít, akinek vagyona a lap szerint 2,7 milliárd euróra tehető. A második helyen a J&T egyik befektetője, Patrik Tkáč áll 2,1 milliárd euróval – igaz ebben a számban szerepel az is, hogy eladta az EPH energetikai vállalatban lévő érdekeltségét, amiért 1,7 milliárd eurót zsebelt be).

 

A harmadik helyen Ivan Chrenko áll, valamivel több, mint másfél milliárd euróval. Ő a HB Reavis ingatlanfejlesztő vállalat alapítója. A negyedik szlovák milliárdos Jaroslav Haščák, a Penta egyik vezetője. Ők négyen birtokolják az ötvenes lista szlovákjai vagyonának felét.

 

Az eTrend infogramja: 

 

A közös rangsor többi helyén is ismert nevek állnak, többnyire a Penta, a J&T csoportokkal hozhatók kapcsolatba, de vannak ott egykori privatizőrök (Milan Fiľo, aki rózsahegyi papírgyár magánosításánál szedte meg magát). A csehek között is találunk olyat, akinek neve felmerült a hírekben az elmúlt hónapokban.

 

A rangsor tetején álló Petr Kellnerről úgy hírlik, hogy megvásárolná a Markíza televíziót, de a cseh NOVA csatornákra is szemet vetett. Érdekeltségébe tartozik többek között az o2 Slovakia és a Home Credit Slovakia is. Egyik érdekeltsége pedig résztulajdonos a Skytollban, ez az a cég, amely eladta Szlovákiának a sokat bírált szlovák útdíjrendszer technológiáját.

 

A lista ötödik helyén szereplő, szintén cseh Daniel Křetínský is kapcsolatba hozható a Markíza megvételéről zajló tárgyalásokkal. Ezen talán meg sem kéne lepődnünk, hiszen a szlovák milliárdos Patrik Tkáčcsal osztoznak a JOJ televízió tulajdonjogán.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.