Nyitókép forrása: sme.sk

 

Januártól ismét emelik néhány százalékkal a nyugdíjak nagyságát. Ez az úgynevezett valorizáció, amely „kiigazítja” a havi nyugdíj nagyságát az úgynevezett „nyugdíj-inflációval” (ami 2,9 százalékos), vagy egy konkrét összeggel, ami az adott havi járadék típus átlagos nagyságának 2 százalékát teszi ki.

 

Az öregségi nyugdíj esetében ez 9 eurót jelent, feltéve, hogy az öregségi nyugdíj nagyságát nem csökkentették egy másik párhuzamosan szedett nyugdíj miatt. A nyugdíjasok ugyanis egyszerre több járadéktípust is kaphatnak, ezek közül az egyiket emelhetik százalékos valorizációval, a másikat konkrét összeggel.

 

A Statisztikai Hivatal közlése szerint az első félévben a háztartásokra vonatkozó infláció nagysága 2,9 százalékos volt, vagyis egy nem csökkentett öregségi nyugdíj 2,9 százalékkal lehet magasabb januártól, amennyiben ez nagyobb növekedést jelent, mint a fentebb említett 9 euró.

 hirdetes_400x285  

 

A Munkaügyi Minisztérium közlése szerint az összes kiutalt nyugdíjból (ami havonta 1,74 millió kifizetést jelent) 1,53 millióra a százalékos, és nem a fix összeges emelés lesz érvényes.

 

Könnyű visszaszámolni, hogy csak a 310 eurónál kisebb nyugdíjjal rendelkezők kapják a fix összeges (öregségi nyugdíj esetén 9 eurós) emelést. Egy 450 eurós nyugdíjat szedő azonban az inflációs kiigazítással 13 euróval emelkedik a havi járadéka.

 

Ha több nyugdíjtípus is jár az adott személynek, akkor az emelést a Szociális Biztosító egyedi módon úgy határozza meg, hogy mindkét esetben a lehető legnagyobb összeggel nőjön az adott nyugdíj nagysága (vagyis a csökkentett nagyságú nyugdíjunkra nem feltétlenül az egész nyugdíjra vonatkozó emelésnek a felét kapjuk, hanem egy olyan összeget, amely az adott kombinációban a legkedvezőbb a nyugdíjas számára).

 

Az emelés nagyságáról a nyugdíjasok végzést fognak kapni a Szociális Biztosítótól, amelyet 2020 januárjának azon a napján kapnak majd kézhez, amikor a nyugdíjukat fel szokták venni.

 

2020-ban az állam 218,7 millió eurót költ majd a nyugdíjak valorizációjára.

 

Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 27 olvasónak tetszik ez a cikk.