Nyitókép: Shutterstcok

 

A csernobili atomerőmű-baleset után harminc évvel Bajorországban néhány gombafajtában még mindig nagy mennyiségű radioaktív cézium található – tájékoztatott a Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal. A sugárzás leginkább a Šumava hegyvidék bajor oldalát érinti.

 

A szakemberek a legmagasabb céziumtartalmat (cézium-137) négy ehető gombatípusban mérték: a barna tinorúban, a sárga gerebengombában, az elefántcsont-csigagombában és a barnakorongos csigagombában.

 

 hirdetes_810x300  

A legkárosodottabbak azok a hegyvidéki térségek, amelyek felett 1986 májusában – röviddel a csernobili katasztrófa után – erős viharok keletkeztek. Az egyik ilyen térség a Šumava hegyvidék német része. Ezenkívül az Alpok alatti Garmisch-Partenkirchenben és Berchtesgaden is magasabb céziumtartalmat mértek a gombákban, mint máshol.

 

Az üzletekben kapható gombákat ellenőrzik

 

A radioaktív gombákból elkészített ételekben extrém esetben több cézium-137 van, mint azokban a mezőgazdasági termékekben, amiket az ember egy év alatt elfogyaszt – mondta Inge Paulini, a Német Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal főnöke.

 

A cézium-137 felezési ideje kb. 30 évig tart, tehát a csernobili radioizotópok most estek szét a felükre.

 

Nincs félnivalója azoknak az embereknek, akik boltokban vásárolják a gombát, ugyanis Paulini szerint ezek a gombák élelmiszeri ellenőrzésen esnek át. A vásárlók mellett a gombászoknak sem kell egészségügyi problémáktól tartaniuk, hiszen ha normális mennyiségben – kb. heti negyed kiló – fogyasztják a gombát, akkor nem okoz problémát.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!