Huba
  • HUF: 406.52
  • USD: 1.01
  • 21 °C
  • 28 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Október 23. – Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában

"Nekünk, magyaroknak csak ez az egy hazánk van", nincs máshol helyünk a Nap alatt

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.

 

A kormányfő úgy fogalmazott: 1956. október 23-án a magyar nemzet ősi jussát követelte vissza, szabadon akart dönteni arról, miként éljen.

 

“És mi akkor is magyar, vagyis európai életformát akartunk magunknak. Szabad és független Magyarországot a nemzetek Európájában. És ebben nem is volt ellentmondás, mivel Európa nyugati fele akkor még valóban a szabad nemzetek közös hazája volt”

 

– mondta.

 

Orbán Viktor kifejtette: amikor 1956 hőseire gondolunk, először fiatalokat látunk magunk előtt, “pesti srácokat és leányokat”, akik bátran emeltek szót és fegyvert a megszállók és helytartóik ellen.

 

“Vitte őket fiatalságuk, vitte őket a hit, hogy fordíthatnak hazájuk sorsán”

 

– fogalmazott.

 

Budapest, 2019. október 23. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján rendezett díszünnepségen a Zeneakadémián 2019. október 23-án. MTI/Máthé Zoltán

 

Közölte: a fiatalok érezték, “ha folytatódik a szovjet világ, akkor a magyar életből semmi sem marad”, ezer év története foszlik semmivé, mindent “felemészt a vörös iszap, hitet, kultúrát, családot, barátokat”.

 

Mindent felforgat, ami az életnek értelmet ad, amiből otthont és hazát építhet az ember – tette hozzá Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök elmondta: tenniük kellett valamit, fegyvert fogtak, mert úgy látták, nem lesz más kiút.

 

Tették ezt annak az embernek az elszántságával, akit kiszorítottak a szakadék szélére, és tudja, már nincs hova hátrálnia, csak egyetlen út maradt: “harcolni a talpalatnyi földért, ami még az övé” – közölte.

 

Kijelentette: “nekünk, magyaroknak csak ez az egy hazánk van”, nincs máshol helyünk a Nap alatt.

 

“A mi álmaink csak itt születhetnek meg, és csak itt, a Kárpát-medencében hozhatjuk létre azt a nagy közös alkotást, amit Magyarországnak és magyar kultúrának hívunk”

 

– fogalmazott.

 

Orbán Viktor hangsúlyozta: “a haza mi vagyunk mind”, ez a törvény, ahogy az is törvény, hogy “haza csak addig van, amíg van, aki szeresse”, aki áldozatot hozzon érte.

 

Budapest, 2019. október 23. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján rendezett díszünnepségen a Zeneakadémián 2019. október 23-án. MTI/Máthé Zoltán

 

“Haza csak ott van, ahol hazafiak is vannak”. “A hitványság mindig összeadódik”, a kérdés az, hogy “a hazafiak hajlandóak-e összeadódni” – mondta. Úgy látja, 1956-ban “összeadódtunk”, és “hát csodát is tettünk”, soha nem látott magasságokba emelkedtünk, és ma is ebből a csodából élünk. Nagy árat fizettünk érte, de “a magyar csodát nem adják olcsón” – fűzte hozzá a miniszterelnök.

 

A kormányfő szerint a szabadságharcosok a legszebbet, a legtöbbet adták, amit egy ember a hazájáért áldozhat: adták az életüket, a szabadságukat, vállalták a száműzetést.

 

Azt mondta: sem Európa, sem Magyarország nem maradhat meg, ha önmaga ellen fordul, és szembemegy mindazzal, ami élteti, ha saját múltja és ősei ellen fordul, ha szakít a szabadság, függetlenség és keresztény testvériség hármas fundamentumán létrejött életformával, amely Európát és benne Magyarországot a világtörténelem legsikeresebb földrészévé tette.

 

Orbán Viktor közölte: hálával tartozunk elődeinknek, hogy “a mi magyar mivoltunk olyan szabadságharcok hosszú során át forrhatott ki”, amely “nagyszerű és lovagias néppé” tett minket.

 

Úgy vélte, a történelem folytonos kihívás, megmérettetés, alkalmassági teszt, és a válaszokon múlik egy nép sorsa, egy nemzet jövője, egy állam fennmaradása vagy bukása.

 

Könnyű természetes állapotnak tekinteni, hogy van egy független, szabad, nemes eszményekre épülő hazánk, de ezt a hazát nem ajándékba kaptuk – emlékeztetett Orbán Viktor.

 

Budapest, 2019. október 23. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján rendezett díszünnepségen a Zeneakadémián 2019. október 23-án. MTI/Máthé Zoltán

 

A miniszterelnök szerint a magyar nemzet 1956 őszén “felsőbb osztályba lépett” egy olyan történelmi teljesítménnyel, amelynek erkölcsi kisugárzása érezhető volt az egész Földön.

 

Az ötvenhatosoknak köszönhetjük, hogy a történelem sötét óráiban, a szovjet megszállás alatt is “megőrizhettük a tartásunkat, felemelhettünk a fejünket”, mert volt mire és kikre büszkének lenni – idézte fel.

 

A miniszterelnök hangsúlyozta: az ötvenhatosok győztek, mert utódaikra a bátorság és a hősiesség nagyságát hagyták örökül.

 

Megjegyezte: a mai pesti srácok és lányok is, ha kellene, ugyanolyan fényesen helyt állnának, mint elődeik.

 

Orbán Viktor közölte: mi magyarok ezer év alatt nyertük el a tudást, hogy mindig az állandóra és a maradandóra tekintsünk, “Istenre, hazára, családra”.

 

“Ma sem választhatunk ennél jobb vezércsillagot”

 

– vélekedett.

A miniszterelnök azzal zárta szavait: Dicsőség a hősöknek!

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket