Nyitókép: blesk.cz

 

Viktória Tržilová cseh diáklány a világ legjobb rakéta modellezője. A 2018-as év díját most adták át, az egyetemi hallgató Viktória a Space Models International Ranking győztese lett.

 

Élete első rakétáját hat évesen rakta össze. A ČTK-nak nyilatkozva azt mondta, a modellezést sportnak tartja, mi több,versenynek, mely tele van adrenalinnal.

 

A Teplicei járásban található Krupka település modellező körébe tanárnője vitte el az akkor elsős kisdiákot. A tanítónő a többszörös rakétamodellező világbajnok, Bedřich Pavka felesége.

 hirdetes_300x300  

 

 

„Elmentem, és ott is maradtam,“ mondta Tržilová, akinek első rakétája papírból készült. Az utolsó pedig egy nagyon összetett, többféle anyagból és több motorból készült Ariane rakéta.

 

A mosolygós diáklány a legfiatalabb versenyzők közé tartozik a felnőttek modellversenyein szerte a világban. Az ilyen versenyek célja, hogy minél élethűbb modelleket készítsenek, arányos méretben, színben, kinézetben.

 

„A versenyek előtt egy héttel leadjuk a rakétákat, melyeket értékelnek. Majd magán a versenyen repülnünk is kell velük. Az eredetihez hasonló pályaívben,“

 

írta le a versenyek menetét Tržilová.

 

 

A modellek motorjait puskaporral töltik fel, melyek használat után kis ejtőernyővel érnek földet.

 

„Nem mindig ott érnek földet, ahová várjuk, Fellövés után akár 2,5 kilométerre is elszállhat, gyakran azt sem tudjuk, hova. Majd a mezőkön, ha úgy van, sárban keressük. Olyan is van, hogy vízben ér földet. Határozottan adrenalin sportról van szó. Ha látjuk, hogy a rakéta felszáll, nem robban fel, egyes elemei pedig szépen leválnak, az hihetetlen érzés,“

 

fogalmazott.

 

A modellezés fizikai és matematikai ismereteken kívül meteorológiai ismereteket is követel, hiszen a légörvények is komoly hatással vannak a versenyek kimenetelére.

 

 

Tržilová az elmúlt 15 évben több száz rakéta modellt készített már. Egy-egy elkészítése órákig, napokig, de akár több hónapig is tarthat.

 

ČTK

Képek: blesk.cz, lidovky.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.