A legjobb nyelvtanulási lehetőséggel élve dunaszerdahelyi és környékbéli középiskolások és felnőttek nyolc felejthetetlen napot töltöttek Máltán. 

 

A szigetországi tanulmányút célja, hogy a felnőttek  felfrissítsék az angol nyelvi ismereteiket, a középiskolás diákok pedig fejlesszék nyelvtudásukat. Mindezt sikerrel tették a St. Julians-ben működő egyik nyelviskolában, ahol egy hetes intenzív angol nyelvtanfolyamon vettek részt.

 

A csoportok kialakításában gondot fordítottak arra, hogy mindenki a tudásszintjének megfelelő besorolást kapjon, illetve, hogy keveredjenek a más országokból érkező résztvevőkkel.

 

 hirdetes_300x300  

A kevert nyelvi csoport nagyszerű lehetőség volt a kommunikációra, mások kultúrájának megismerésére, ismerkedésre és kapcsolatok építésére.

 

 

A nyelviskola után a délutáni órák kirándulásokkal telt. Többek között voltak a Popeye a tengerész című filmben is szerepelt Popeye Villageben, megcsodálták az ősi fővárost Mdinát és a jelenlegi fővárost, Vallettát. Fürödtek az égszínkék Földközi tengerben, hajókiránduláson vettek részt, megtekintették Comino szigetét és a Kék Lagúnát. Továbbá Jeep Szafari túrán is voltak, melynek végén a Golden Bayen fürödtek. Az esték sem maradtak programok nélkül: séták a tengerparton, bowlingozás és közös időtöltés az iskola szervezésében.

 

A résztvevők családoknál voltak elszállásolva, ahol szintén gyakorolhatták angol nyelvtudásukat a házigazdákkal.

 

 

Klőr Levente erdélyi származású, családjával Dunaszerdahelyen élő angol nyelvtanár, kísérő a Körkép.sk-nak elmondta, hogy a tanulmányi út egy iroda szervezésében minden évben sorra kerül. Alapiskolás, középiskolás diákok és felnőttek jelentkezhetnek, akik szeretnék fejleszteni már meglevő angol tudásukat vagy olyanok, akiknek van egy kis alapismeretük és szeretnének angolul tanulni.

 

„Remélem még lesz alkalmunk visszamenni, mert ez egy kihagyhatatlan élmény ” – hangsúlyozta.

 

A tanár véleménye szerint Málta tökéletes hely a nyelvtanulásra, hiszen a multikulturalizmus színhelye. Hivatalos nyelv az angol és amellett, hogy nagyon jó nyelviskolák működnek, gyönyörű környezetben tanulhatnak a résztvevők, miközben rengeteg élménnyel gazdagodnak.

 

A programokról szólva összefoglalta, hogy délelőtt nyelviskolába járnak, ahol zárt, vagy nyitott csoportokban, a kommunikációra fektetve a hangsúlyt fejlesztik angol nyelvtudásukat. Délután kirándulások vannak a szigeten, az esték pedig közösségi programokkal záródnak.

 

Klőr Levente angol nyelvtudásával kapcsolatban portálunknak elmondta:

 

„Én személy szerint már alapiskolától fogva szeretem a nyelveket, így az angolt is. Erdélyben a magyar és a román nyelv mellett lehetőségem volt tanulni angolul, franciául és latinul, majd később olaszul is. Kolozsváron, az egyetemen angol szakon diplomáztam és  lehetőségem volt Angliában is járni. Most, hogy Felvidéken élek a szlovák nyelv is társult a beszélt nyelveimhez.”

 

Nyelvszeretete tanítási módjába is belivódik, hiszen diákjaival próbálja megértetni, hogy mennyire fontosak a nyelvek és rávezetni őket arra, hogy szeressék meg az angolt. „Hála Istennek ez eddig sikerült és minden diákomra büszke vagyok.” – fogalmazott büszkén.

 

A családoknál lévő elszállásolással kapcsolatban megtudtuk, hogy amellett, hogy a nyelviskolában minden nap az angolt használják, nagyon sok új barátság szövődik más országokból érkező diákokkal és hazatérve az interneten angolul kommunikálnak. A családoknal is angolul kell beszélniük, így egész ottlétünk alatt használják a nyelvet.

 

A jövőben várhatóan további kirándulásos tanulmányutakat szerveznek.

 

Néhány élménybeszámoló:

 

Maga az iskola sokkal jobb volt, mint amire számítottam. Nagyon kedves volt mindenki és jól voltak megszervezve a programok. A családdal(legalább is amelyiknél én voltam) minden tökéletes volt. Nagyon megérte elmenni, jó döntés volt.   (Szabolcs)

 

A suli jó volt, sok emberrel találkoztam. Pár emberrel tartom a kapcsolatot is. A tanár is kedves volt, sok volt a kommunikáció. Az egész környezet szuper volt, mindenki kedves/segítőkész volt. Régen voltam ilyen jó túrán. Csak ajánlani tudom mindenkinek.  (Norbert)

 

Ha az egy hetes máltai utamat, össze akarnám foglalni néhány sorban, nehéz dolgom lenne. Ez alatt az egyetlen hét alatt annyi minden történt, hogy erről napokat is tudnák beszélni. A nyelviskoláról annyit, hogy a nyelvszinteket tökéletesen rád szabják, és még tudsz is rajta változtatni. Több lehetőségetek lesz fürdeni a nyílt tengerben. Hihetetlenül szép tájak, helyek megtekintése. Ha nem akarsz lemaradni egy földrészen túli élményből, akkor garantáltan ajánlom neked ezt a kirándulást. (Albert)

 

Malta is small country with big experience. I was just one week here, but it was one of my bestest  🙂 holidays. If you like sunshine, beautiful beaches, blue water, and English , then you must try it. You learn English and also find new friends. (András)

 

 

Laky Erzsébet

Fotó: Klőr Levente

Megosztás:
Címkék: Málta nyelvtanulás

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.