Nyitókép: Pixabay.com

 

A közeledő ünnepek miatt a temetők megpróbálnak felkészülni a látogatók hadára. A rokonok nagyon gyakran egy évben csak egyszer látogatnak ki a sírokhoz, ami sok negatívumot hozhat magával – hívta fel a figyelmet Ladislav Stríž, a Temetkezési Vállalatok Szlovákiai Szövetségének elnöke.

 

Stríž kiemelte, hogy a megromlott rokonai kapcsolatoknak nem szabadna megzavarnia az ünnepek békés lefolyását, emellett a látogatóknak el kellene gondolkodniuk a feldíszített sírok ökológiai következményeiről is.

 

 hirdetes_810x300  

A pozsonyi temetőket az ünnepek idején több tízezer ember látogatja. A látogatottság magassága elsősorban az időjárástól függ. A temetőlátogatásra pedig általában sötétedés után kerül sor.

 

„A mécsesek fénye megidézi az esti idillt, ami előhívja az emberek érzelmét. Ez a hangulat a kisgyerekek számára felejthetetlen, így a szülőknek marad egy kis idejük arra, hogy elmerengjenek a hozzátartozóikról“

 

– magyarázta Stríž.

 

A temetőben az elhunytakkal szembeni tisztelet az elsődleges

 

Stríž szerint az ünnepek alatt az embereknek elsősorban az elhunyt hozzátartozóikra és a többi látogatóra kellene gondolniuk, ennek fényében kerülniük kellene a civakodást, illetve azokat a véletlen családi találkozásokat, amelyek nézeteltérésekhez vezethetnek a sírok mellett.

 

„A temető az a hely, ahol türelmesnek kell lenni. A temetőben az elhunytakkal szembeni tiszteletnek kellene az elsődlegesnek lennie“

 

– vélekedett.

 

Stríž elmondása szerint az embereknek a mai világban kevés idejük van a temetőlátogatásra, így mindenszentek napja az utóbbi időben a legszebb sírért indított egynapos versenyről szól.

 

Úgy vélekedik, hogy az idők változnak, így a fiatalok a jövőben még kevesebbszer fognak kilátogatni a temetőbe. Mivel más költségeik lesznek, ezért kevés pénzt fognak fordítani a sírok rendbetételére. Stríž szerint a hazai temetők egyre jobban az amerikai temetőkre fognak hasonlítani, ahol a fényűző díszítés egyáltalán nem jellemző.

 

„Szlovákia Közép-Európával együtt még konzervatívnak számít. Az embereket nem lehet megakadályozni abban, hogy virágokat és gyertyákat vigyenek a sírokra, de az ökológiára is gondolnunk kellene“

 

– jegyezte meg Stríž.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!