Nyitókép: archív

 

2018 szeptember 1-jén lépett hatályba a 37/2007 sz. állat-egészségügyi törvény azon rendelete, melynek értelmében saját költségen kötelesek biztosítani a kutyatulajdonosok a kutyák transponder-mikrochip általi állandó azonosítását.

 

A rendelkezés értelmében a kutyatulajdonosok kötelesek chippeltetni a kiskutyákat a születésüket követő 12 héten belül. Eladás vagy ajándékozás esetén még a tulajdonosváltás előtt sort kell keríteni a chippelésre. A kutyák és tulajdonosaik regisztrációját egy központi regiszterben vezetik.

 

A chippelést az állatorvosok biztosítják, akik a beavatkozást követő 24 órán belül kötelesek az adatokat bevezetni a regiszterbe. Tulajdonosváltás során szintén az állatorvos közreműködésére van szükség – ebben az esetben az előző tulajdonos jelenti be az új adatait, mégpedig 21 napon belül.

 hirdetes_300x300  

 

A 2018. augusztus 31. előtt született kutyákat legkésőbb 2019. október 31-ig kell chippel ellátni. A chip elhelyezéséért az állatorvosok a törvény értelmében legfeljebb 10 eurót kérhetnek, ám előfordulhat, hogy csak egy állapotfelmérés után hajlandóak a chipet elhelyezni. A vizsgálatot ebben az esetben külön kiszámlázza az állatorvos. A törvény értelmében az állatorvosok nem láthatnak el olyan kutyát, amely nem rendelkezik chippel.

 

A rendelet be nem tartása pénzbüntetést von maga után. A kutyatulajdonos 50 euróra bírságolható, míg az állatorvos, aki a chip hiánya ellenére is ellátja az állatot, akár 20 ezer eurós büntetést is kaphat.

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!