Csökken a szegénység Szlovákiában – de nem minden régióban egyformán - Körkép.sk
Auguszta
  • HUF: 381.07
  • USD: 1.08
  • 5 °C
  • 15 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Csökken a szegénység Szlovákiában – de nem minden régióban egyformán

Ahogy az sem mindegy, honnan indultak a régiók a régióknak. tíz éves összehasonlítás következik

Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Uniós viszonylatban Szlovákia a legjobbak közé tartozik a szegénység visszaszorításában. A Trend hetilap összefoglalója szerint míg 2013-ban az 5,4 millió országban egymillió szegénységi küszöb alatt élő embert számláltak, ez a szám mára 872 ezerre csökkent.

 

Sajnos azonban ez nem minden régióra igaz. Besztercebánya megyében, ahol a lakosság 22,3 százalék él szegénységben, az elmúlt tíz év alatt egyetlen százalékpontot tudott csak javítani. Az ottani háztartások átlagos nettó bevétele 467 euró.

 

Eperjes megye továbbra is csúcstartó a szegénységi küszöb alatt élők arányát tekintve az első helyen áll 27 százalékról dolgozta le magát, ami szép eredmény, azonban még így is aggodalmat keltő a régió állapota, a háztartások nettó havi bevétele mindössze 404 euró.

SJE Nyílt nap

 

Kassa megye 6 százalékpontot faragott a szegények arányából, jelenleg lakosainak 20,3 százalék él a szegénységi küszöb alatt, a háztartások nettó bevétele 437 euró.

 

A legnagyobb előrelépések természetesen Nyugat-Szlovákiában történtek 2008-tól számolva. Zsolna megye szegényeinek aránya stagnál (17,9 százalék), a háztartások bevétele havi 440 euró. Trencsén megye azonban 8,7 százalékpontot javított (10,6 százalékra), a háztartások átlagban havi nettó 497 euróból élnek. Hasonlóképp szép eredményt ért el Nyitra megye (7,5 százalékot javítva ma 13,1 százalék a szegények aránya), itt a háztartások számára havi 469 eurós bevétel áll rendelkezésre átlagban.

 

Még Pozsony megye is tudott miből ledolgozni. A fővárosban 2008-ban még a lakosok 13,3 százalék élt szegénységben, 2018-ban már „csak” 7,9 százaléka, ma a háztartások nettó bevétele 609 euró. Nagyszombat megye egyetlen százalékpontot javított stagnál (11,2 százalékon áll), miközben a 494 eurós átlagos bevétellel rendelkeznek a háztartások.

 

Közép-Európai összehasonlításban azonban nem kell hasra esni a szlovákiai szegénység visszaszorulásától. Tíz éve a lakosság 20 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt, míg ma 16,3 százaléka. Magyarországon ezzel szemben 2008-tól 28,2 százalékról szorították vissza a szegénységet 20 százalék alá. Lengyelországban 30 százalékról szintén 20 százalék alá csökkent a legszegényebben aránya. Csehországban 15,2-ről 12,2 százalékra csökkent a szegénység.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket