Nyitókép forrása: refresher.sk

 

Az SNS legutóbbi óriásplakátjain az „A családért – a nemzetért” szlogen felett népi hagyományos díszítés látható, amelyről azonban kiderült, hogy morva eredetűek. A szlovák nemzetiek azzal védekeznek, hogy „ószláv” díszítésről van szó.

 

Az SNS elhibázott marketinghúzására egy szellemi tulajdon védelmével foglalkozó, grafikus jogásznő, Zora Puškáčová hívta fel a figyelmet. Facebook-bejegyzése szerint egy morva-szlovák területről (Moravské Slovácko) származnak a díszítés motívumai.

 

A terület történelméről annyit azért érdemes tudni, hogy a mai cseh-szlovák határ mentéről van szó, amelyet korábban is lakhattak szlovákok. A második világháború előtti években morva irredenták Szlovákiához akarták csatolni (a náci Németország jóváhagyását keresve ehhez), emiatt a háború után már kizárólag a cseh történelem részeként emlegetik a területet.

 hirdetes_300x300  

 

Az SNS arra hivatkozik, hogy egy ószláv hagyományos díszítőelemről van szó, és hogy a design megszerkesztésével egy külső irodát bízott meg.

 

A tervező nyilván néhány euróért megvásárolta a motívumot az interneten, ami után azt szabadon felhasználhatja kereskedelmi célokra is. A dolog pikantériája, hogy a Szlovák Nemzeti Párt nem egy szlovákiai hagyományos díszítéssel reklámozza magát, ráadásul a cseh és szlovák történelem egy kényes fejezetét is felemlegeti vele.

 

A legnagyobb marketingcsalás Szlovákia rövid történetében azonban nem a mostani SNS-es óriásplakát, hanem Vladimir Mečiar 1998-as választások előtti billboardja volt, amit Fedor Flašík készített. A szlogen „Szívünk hazája” volt, a plakáton pedig Mečiart, a háttérben pedig hegyeket lehetett látni. Az első benyomás az volt, hogy a Tátra lehet a képen, később azonban kiderült, hogy a svájci Alpokról készült egyik fotót sikerült odatenni a háttérre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.