Nyitókép: TASR

 

Szlovákia népességének a fele úgy gondolja, hogy az 1989 utáni rezsim az életminőség javulását hozta el az egyszerű emberek számára. Az ellentettjét a megkérdezettek 40%-a gondolja – derült ki a Go4inisght ügynökség felmérésből.

 

A népesség 12%-a azon a véleményen van, hogy a megváltozott rezsim nagyon keveset változtatott az emberek életminőségén. A felmérés szerint Szlovákiában a lakosságot két nagy csoportra lehet osztani aszerint, hogy milyen véleménnyel vannak az 1989 novembere utáni eseményekről.

 

 hirdetes_300x300  

„A nők és a férfiak között nincs különbség abban, hogy miként tekintenek a ´89 előtti és utáni eseményekre, a különbségeket inkább a növekvő életkor és a végzettség foka határozz meg”

 

– tájékoztatott Rastislav Kočan a Go4inisght ügynökségtől.

 

A ´89 utáni rezsimváltozással kapcsolatban a magasabb szociális státusú és a Pozsonyi kerületben élő fiatalok rendelkeznek pozitív véleménnyel. Érvényes, hogy minél idősebb az embere és minél alacsonyabb az iskolázottsága, annál negatívabban tekint a ´89 utáni eseményekre. Ők képviselik azt az állítást, miszerint ´89 előtt jobb volt az élet, mint most. A legnegatívabb véleményt a 60 év feletti emberek képviselik.

 

Az egyik legjobban értékelt változás ´89 után a határok megnyitása. A felmérés szerint a megkérdezettek 45%-a szerint ´89 novemberének pozitív hozadéka a határmegnyitással lehetővé váló utazás, illetve a külföldön való tanulás. A népesség negyede szerint az új rezsimben jelentősen javult az életszínvonal, amit az emberek számára a magasabb fizetés, az üzletek jobb árukészlete, valamint a háztartások jobb gazdasági helyzete képvisel.

 

A lakosság 30%-a szerint a bársonyos forradalom után rosszabbodott az életminőség. Ez alatt elsősorban a háztartások anyagi helyzetének rosszabbodását, az alacsony fizetéseket és nyugdíjakat, a rosszabb lakhatóságot, illetve élelmiszerminőséget értik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!