Jeromos
  • HUF: 365.28
  • USD: 1.17
  • 11 °C
  • 17 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Nagy változás jön: januártól kivonják a forgalomból a Natural 95-ös benzint

Autónknak és pénztárcánknak egyaránt fájni fog

Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Az Európai Uniós klímaváltozás elleni kampányhadjárat begyűrűzött az üzemanyag-forgalmazókhoz is. Miközben egyre nagyobb a nyomás az autógyártókon, hogy átálljanak az elektromos autók gyártására, egy újabb fájdalmas változás küszöbén állunk. Januártól kivonják a forgalomból a Natural 95-ös benzint.

 

A parlament ugyanis Brüsszel ösztönzésére elfogadott egy olyan törvényt, amely szerint a szlovák benzinkutakon 2020. január 1-jétől egy liter benzinnek a jelenlegi 5 helyett legkevesebb 9 százaléknyi bioüzemanyagot kell tartalmaznia

 

A Pravda összefoglalója szerint az eddig általunk ismert Natural 95 (E5) típusú benzin más összetételű lesz. Rossz hír ez az öregebb autók tulajdonosainak, a régebbi motorokat ugyanis még nem úgy alakították ki, hogy képes legyen károsodás nélkül feldolgozni a magasabb bioüzemanyagot tartalmazó üzemanyagot. Az ilyen autókból pedig sokat találunk a szlovákiai utakon: a nyilvántartott autók országos átlagéletkora 13,4 év.

 

Az E10-es megjelöléssel ellátott új Natural 95-ös benzin tehát károsítja majd a régi autók motorjait, ámde kevesebb károsanyagot bocsát majd ki. Ugyanakkor, csökkenti a motor teljesítményét, növeli a fogyasztást és a biozemanyag-ágazat sajátosságai miatt minden valószínűség szerint meg is emeli az árát.

 

Az Európai Tanács által tavaly elfogadott, károsanyag-kibocsátást csökkentő irányelvre hivatkozva a szlovák parlament elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a bioetanol arányának megemelését a benzinben. Csak halkan jegyezzük meg, hogy ebben a kérdésben milyen szolgalelkű módon járt el a szlovák kormány, miközben a szlovákiai gazdák többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy azért nem önellátó Szlovákia élelmiszerből, mert a nagyvállalatok csak az energianövények termesztésére fókuszálnak.

 

A változás elsősorban a 2005-nél idősebb, Euro 4-es kibocsátási kategóriánál alacsonyabb besorolású gépjárművek számára jár majd problémákkal. Az emelt szintű bioetanol miatt meghibásodhatnak a kipufogószelepek, az üzemanyag-szivattyúk. Az újfajta 95-5 benzinben több lesz a víz alapú nedvesség is, ami fokozottabb korróziót okozhat a régebbi autótípusok motorjaiban.

 

Németországban ezt a dilemmát a sofőrök úgy oldották fel, hogy a 95-ös benzinről áttértek a 100-as oktánszámú benzinre, ami, bár drágább, de nem károsítja a motort, mert nem tartalmaz bioüzemanyagot. Az eredmény az lett, hogy Németországban a töredékére csökkent a 95-ös fogyasztása. Épp emiatt Csehország nem is tervezi megemelni a 95-ös benzin bioüzemanyag-tartalmát – uniós irányelv ide, vagy oda.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Sirkovce
2019. nov. 10. 15:01

Németországban lehet kapni mindkétfajta benzint. Senki nem tért át a 100 oktánúra. Ott lakom, tudom.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket