Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Ahogy a Körkép.sk beszámolt róla, a héten a PS-SPOLU Magyar Platformjának „magyar” jelöltjeit bemutató rendezvényén felszólalt a magyarországi Momentum alelnöke és EP-képviselője, Donáth Anna is, aki beszédében azt találta mondani, hogy „…mert lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk”.

 

A sokak zsebében nyilván bicskanyitogató kijelentés hatalmas sajtóvisszhangot keltett határon innen és túl. Olyannyira, hogy a momentumos politikusnő végül vasárnap reggel kénytelen volt facebook-bejegyzésben magyarázni bizonyítványát – naná, hogy nem úgy gondolta, ahogy mondta.

 

„Nemzeti traumákról szólva a lehető legpontosabban kell fogalmazni, kiváltképpen, ha e sebek gyógyításán dolgozunk. Ezért szeretném egy félreérthető mondatomat tisztázni.”

 

 hirdetes_300x300  

kezdi bejegyzését Donáth, majd azzal folytatja, hogy ő nem úgy értette, ahogy mondta. Állítása szerint azt akarta kifejezni, hogy a „felvidéki magyar saját magyarsága mellett ma egyre inkább büszke lehet Szlovákiára is”.

 

A PS/Spolu első nagy, magyar hibája

 

Csakhogy ez nem változtat azon a tényen, hogy magyarországi magyarként egy szlovák párt mellett kampányolt egy felvidéki magyarok sértő kijelentéssel, ráadásul semmibe vette a magyar állam nemzetpolitikai célkitűzéseit.

 

Mindezek után Donáth azt állítja, hogy „tiszteletben tartja” és „anyaországi magyarként megérti” a Trianon okozta fájdalmat.

 

Hogy mennyire nincs tisztában a felvidéki politikai történésekkel, az kiderül a következő bekezdésből:

 

„Nekünk az a legfontosabb, hogy képviselethez jusson a magyar kisebbség a határon túl – pontosan azért kampányoltam a PS-SPOLU Magyar Platformjának, hogy végre erre nyíljék valódi esély.”

 

És persze miben látja a macronista Momentum képviselőnője a határon túli magyarság problémáinak megoldását? Abban az EU-ban, amely 15 éve nem tudott, vagy inkább nem akart áttörést elérni az őshonos kisebbségek jogállásában:

 

„Vannak a nemzeti közösségnek olyan közös traumái, melyek kapcsán a legpontosabban kell fogalmazni. Különösen igaz ez akkor, amikor a nemzeti határok e közösséget felszabdalják. Viszont lássuk, hogy az Európai Unió újra képes egyesíteni minket.”

 

Végül, a botrányt keltő mondatára vonatkozóan közli:

 

„Ha a Révkomáromban elhangzott beszédemnek az az egyetlen mondata félreérthető volt, s ezzel megbántottam a felvidéki magyarok közül némelyeket, a fentiekben kifejtett gondolattal megkövetem őket, s remélem immár számukra is világos, hogy valójában mire gondoltam.”

 

A Momentum nem csak Szlovákiában kampányol többségi párt mellett a magyar pártokkal szemben. Erdélyben ugyanez a helyzet, ahol Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke Dan Barna, a liberális USR-PLUS államfőjelöltje mellett kampányolt az RMDSZ-es Kelemen Hunor ellenében Kolozsváron. Sőt, korábban „tévedésből” azt állította, hogy Barnáéknak van kisebbségi programja – pedig nem volt.

 

Komáromban mutatták be a PS-SPOLU Magyar Platformjának jelöltjeit

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.