Nyitókép forrása: Finance.sk

 

Nagy vita várható még a jövő évi költségvetés kapcsán, amely valószínűleg (lassuló gazdasági bővülés mellett) nagyobb deficittel számol majd a tervezettnél, közben a vezető politikusok nagy költekezésbe is kezdenének. Andrej Danko szeptemberben még az adósságpolafon eltörlése mellett foglalt állás. Az állami kiadások növelését azonban egy friss Focus-felmérés szerint a lakosság döntő része elutasítja.

 

A Markíza televízió megrendelésére készült közvélemény-kutatás a következő kérdést tette fel a felmérésben résztvevőktől:

 

„Egyes politikusok azt állítják, hogy ha az államnak nincs elég pénze az adókból, akkor kölcsönt kell felvennie, hogy finanszírozni tudja például az olyan beruházási projekteket, mint az útfelújítások, kórházak, iskolák és hasonlók. Más politikusok azt állítják, hogy az államnak nem szabad eladósodnia, mert a tartozást egyszer ki kell majd fizetni. Mi véleménye erről?”

 

 hirdetes_300x300  

A válaszadók mindössze 24,9 százaléka állította azt, hogy annak ellenére is hitelt kéne felvennie az államnak, hogy azt le kell törlesztenie.

 

Teljesen ellentétes nézőponton a megkérdezettek 70,1 százalék volt. Szerintük az államnak abból kell gazdálkodni, amit adóként beszed.

 

A felmérés érdekessége, hogy még a koalíciós pártok választóinak nagy része is elutasítja az állam eladósítását, bár az átlagtól nagyobb arányban képviseltették magukat azok, akiknek nem jelentenek gondot az állam hitelei: az SNS választóinak 30,5 százaléka, a Smer 26 százaléka támogatná az állam kölcsönfelvételét.

 

Még meglepőbb, hogy az ellenzéki pártok, köztük az MKP választói körében a kormánypártokénál is magasabb az állami eladósításának „támogatottsága”. Az MKP szavazóinak 40,6 százaléka, az SaS szavazóinak 34,8 százaléka úgy véli, nem jelent gondot, ha az állam újabb hiteleket venne fel.

 

Azok aránya, akik szerint az államnak kizárólag a beszedett adókból kell gazdálkodnia, az OľaNO és a KDH választói körében a legmagasabb. A kereszténydemokraták 85 százaléka, az Egyszerű Emberek szavazóinak 82,5 százaléka elutasítja az állam eladósítását.

 

Szlovákia államadóssága jelenleg több mint 45,3 milliárd eurót tesz ki, ami egy lakosra lebontva fejenként 8326 eurót jelent. Az államadósság 94 százaléka államkötvény, 6 százaléka hitel. A kötvények és hitelek törlesztőrészletei évente 2,23 milliárd euróba kerülnek (egy főre vetítve 413 euró évente). 

.

EXKLUZÍVNY PRIESKUM: MAL BY ŠTÁT SPORIŤ ALEBO MÍŇAŤ?

EXKLUZÍVNY PRIESKUM: MAL BY ŠTÁT SPORIŤ ALEBO MÍŇAŤ?Už o pár týždňov budú poslanci schvaľovať štátny rozpočet, ktorý rozdelí miliardy eur medzi ministerstvá. A napríklad predseda SNS Andrej Danko nedávno vyhlásil, že by si Slovensko malo požičať 5 až 7 miliárd eur na stavanie ciest a nemocníc. Aj preto dnes ponúkame výsledky exkluzívneho prieskumu agentúry FOCUS pre TV Markíza. Otázka znela, či by mal štát míňať nad rámec možností alebo len do tej miery, ako sa mu darí vyberať dane.

Gepostet von Na telo s Michalom Kovačičom am Freitag, 8. November 2019

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!