Nyitókép forrása: Kolozsvár, 2019. november 10. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje nyilatkozik a sajtónak a romániai elnökválasztás első fordulója után pártja kolozsvári eredményváróján 2019. november 10-én. Az exit pollok szerint Klaus Iohannis hivatalban lévő államfő 39 százalék feletti eredménnyel nyerte az első fordulót, akinek 22 százalék körüli eredménnyel Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfő lehet a kihívója a második fordulóban. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a 14 jelölt közül a hatodik helyen szerepel az exit pollokban 3,9-4,6 százalék körüli eredménnyel. MTI/Kiss Gábor

 

Az RMDSZ becslései szerint 460 ezer magyar szavazó vett részt vasárnap az elnökválasztás első fordulójában, és háromnegyedük Kelemen Hunort támogatta – írja a Maszol.ro hírportál. Romániában a hétvégén tartottak elnökválasztást, ahol az RMDSZ jelöltje, Kelemen Hunor is megmérettette magát. 3,9 százalékos eredményt ért el.

 

Az RMDSZ pozitívan értékelte a magyar választók részvételét a voksoláson. Kiemelték, hogy öt éve még 12 százalékkal maradt el a magyar választókedv az országos átlagtól, most vasárnap pedig már csak 7 százalékkal.

 

Kelemen Hunor abszolút számokban is jobb eredményt hozott, mint öt éve. A szavazatok 98 százalékának összeszámlálásánál 357 016 szavazatot szerzett, ami 27 279 vokssal több, mint amit 2014-ben sikerült begyűjtenie.

 hirdetes_810x300  

 

Az RMDSZ becslései szerint az erdélyi magyar választók 76 százaléka szavazott a magyar párt jelöltjére. A legalább 90 százalékban magyarok lakta településeken a Kelemen Hunorra leadott szavazatok aránya  meghaladta a 90 százalékot.

 

A becslés szerint Klaus Iohannisra az urnákhoz járuló magyarok 13 százaléka adta le a voksát, a magyarországi Momentum által is támogatott Dan Barnát 7 százalékuk karikázta. Viorica Dancila volt szocdem kormányfő a magyarok 4 százalékát tudta megszólítani sikeresen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!