Az Almágyi Alapiskola nagyterme megtelt gyerekzsivajjal. Nincsen ebben semmi különlegesség, hiszen a terem falai megszokták a gyerekzsivajt, sőt éppenséggel ahhoz lettek építve. Ezúttal csemadokos akcióra gyűltek össze a gyerekek.

 

A Csemadok Almágyi Alapszervezete kézműves foglalkozással egybekötött teadélutánt rendezett. Agócs Ildikó, a szervezet elnöke elmondta, hogy az akcióra a jóváhagyott éves tervük szerint került sor.

 

„Tapasztalatom szerint a gyerekek szeretik ezeket, mi pedig éltünk az alkalommal. Az, hogy itt az iskolában rendeztük, talán jobb is, mert a gyerekek jobban érzik magukat egymás közt. Felszabadultabbak, így lelkesebben tudnak foglalkozni is.” – mondta el portálunknak az elnöknő.

 

 hirdetes_400x285  

 

A kézműves foglalkozást az Esély polgári társulás (Šanca o.z., Dražice) két tagja vezeti. Szétosztják a gyerekeket csoportokra, elmondják nekik, mit is fognak a délután folyamán elkészíteni, szétosztják az ehhez szükséges nyersanyagot és más kelléket. Ezeket ők biztosítják. A következőkben bemutatják, mit hogyan kell csinálni, majd a csoportvezető felnőttek segítségével felügyelik a munkák menetét. Ezúttal papírsárkányt és szerencsefát készítettek.

 

Portálunk megkérdezte a társulás munkatársait, hogy mi a célja a gyerekek foglalkoztatásának, milyenek a tapasztalataik, és hogy sok helyre hívják-e őket?

 

„A kézműves foglalkozások célja a gyerekek kézügyességének, kreativitásának a fejlesztése. Megismertetjük őket a kézművességgel, annak szépségével. Megpróbáljuk velük érzékeltetni, hogy mennyi örömet tud adni egy-egy tárgy, alkotás, amely kikerül a kézműves mester műhelyéből, kezéből.

 

 

Tapasztalatunk szerint legtöbb esetben ez sikerül is. A szórakozva lefolytatott foglalkozásokat jól fogadják a gyerekek. Öröm nézni a sok csillogó arcot, amikor az elkészült műveiket mutogatják nekünk, vagy egymásnak. Bizony, hálásak minden jó szóért.

 

Nagyon sok helyre hívnak bennünket, alig győzzük. Eddig főleg a járás északi részébe hívtak, nagyon örülünk, hogy ez kibővült. Ma már a déli, magyar falvakba is sokat járunk.” – mondták el az aktivisták.

 

Persze, portálunk megkérdezte a gyerekeket is arról, hogy ők hogyan értékelik a rendezvényt.

 

 

A lelkes lányok nagyon dicsérték. Kiemelték, hogy játékosan, kicsit egymással versenyezve foglalkozhatnak.

 

Talán picivel több csillogós anyagot kellene használni” – mondta egyikük.

 

 

A fiúk is örültek. Ők persze főleg annak, hogy a foglalkozás miatt nem kell tanulni.

 

A zsivajt, az arcok ragyogását a remek „túrós-mákos lepény” is emelte, amelyet a gyerekek nagy étvággyal fogyasztottak a délután folyamán.

 

Hogyisne, hiszen jó munkát végeztek.

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.