Nyitókép: Körkép.sk

 

„A magyar kormány célja, hogy a magyarok által lakott országokba irányuló állami kifektetések elérjék a Magyarországról a külföldi tőke által kivitt pénzösszeg nagyságát. Azaz, amennyit kivisz Magyarországról az országba befektetett külföldi tőke, ugyanannyit fektessen be Magyarország is a környező országokba, ahol nagy számú magyar közösség él” – jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács IX. plenáris ülésén, a Várkert Bazárban.

 

A kormányzat további fontos gazdaságpolitikai célja, hogy a külföldi magyar beruházások tevékenységéből származó, és hazahozott pénzösszeg elérje a külföldre kivitt tőke nagyságát.

 

A diaszpóra előnyt is jelenthet

  hirdetes_300x300   

 

A magyar miniszterelnök beszédében összefoglalta a kormánynak a diaszpóra magyarság megtartására és megerősítésére irányuló programjait. A diaszpórában szerte a világban ma 2,5 millió magyar él. Ebből a legtöbben, mintegy 1,4 milliónyian az USA-ban, de Kanadában, Dél-Amerikában, Ausztráliában, Izraelben, valamint Németországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában vagy éppen Svájcban is népes diaszpóra magyar közösség él.

 

A Magyar Diaszpóra Tanács IX. plenáris ülése. Kép: Körkép.sk

 

Orbán Viktor vázolta Magyarország nemzetpolitikai, családpolitikai elképzeléseit és eddigi eredményeit is. Kitért az idei EP-választások, valamint önkormányzati választások eredményének értékelésére is.

 

„Budapest továbbra is a nemzet fővárosa marad, egy szent város, melyet legalább egyszer minden magyar embernek látnia kell“ – hangsúlyozta a miniszterelnök, kiemelve, hogy a magyarok kulturális és történelmi tapasztalataik, fejlődésük okán különböznek a legtöbb nyugati néptől. Ebből a különlegességükből előnyt kell kovácsolni, erről szól a magyar turizmus-fejlesztés is.

 

A Magyar Diaszpóra Tanács IX. plenáris ülése. Kép: Körkép.sk

 

Orbán emlékeztetett arra is, hogy ma már a nem uniós tagországokban élő magyarok (például a vajdasági, kárpátaljai magyarok) is szavazhatnak Magyarországon úgy a parlamenti, mind az EP-választásokon is.

 

Ami jó Magyarországnak, jó a szomszédos országoknak is

 

A magyar miniszterelnök előadásában reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a szomszédos országokban megvalósuló magyar gazdaságfejlesztési kifektetésekhez hasonló együttműködés végre Ukrajnában is beindulhat, ahol eddig magyarellenes kormány volt hatalmon.

 

Magyarországnak továbbra is bevándorlásellenes politikára van szüksége, „magyart csak magyarral lehet pótolni”

 

A Magyar Diaszpóra Tanács a világon szétszórtságban, diaszpórában élő magyarság szervezeteinek legmagasabb szintű egyeztető fóruma, száz körüli meghívottal a világ minden tájáról. A kormányfő úgy fogalmazott: egy fogyatkozó népességű ország nem ringathatja magát abba az illúzióba, hogy meg tudja oldani a népességfogyást saját erőfeszítés nélkül.

 

Közölte: a kormány folytatni fogja a migrációval kapcsolatos küzdelmet, mert ez a világjelenség „itt marad”, „Afrika éppen csak mozgolódik”. Orbán Viktor közölte, a bevándorláspártiak azzal vádolják a magyarokat, hogy kőből van a szívük, de ki kell mondani: Magyarország jó ország, a magyarok igenis jó emberek, hajlandók is tenni a jóért, de a segítséget kell odavinni, és nem a bajt idehozni.

 

A tanászkozás sajtónyilvános részének felvétele, élőben rögzítve a Körkép.sk Fb-oldaláról:

 

 

Holnap a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésére kerül sor, szintén a Várkert Bazárban.

 

Körkép.sk/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.