Nyitókép forrása: gulfnews.com

 

A kommunista rendszer bukása óta eltelt 30 év után sokan még mindig nosztalgiával tekintenek a rendszervált(oz)ás előtti „szociális biztonságra”, amit az akkori rendszer nyújtott számukra, és úgy vélik, hogy ’89 előtt szorosabbak voltak az emberi kapcsolatok is.

 

Többek között ez is kiderült a Markíza televízió számára készített felmérésből, amely az emberek bársonyos forradalom előtti és utáni korról kialakított véleményét vette górcső alá. Két kérdést tettek fel a felmérésben részt vevőknek: mi az ami megvolt a szocialista időkben, és ma hiányolnak, illetve mi az, amit a mostani érából tartanának meg, ha visszatérne a szocialista rendszer.

 

A felmérés még október közepén készült, a válaszok nyitottak voltak, vagyis a megkérdezetteknek nem választaniuk kellett egy listáról, hanem azt felelték a kérdésre, ami eszükbe jutott.

 hirdetes_810x300  

 

A harmadával keresünk többet, mint 1989-ben

 

Arra a kérdésre, hogy mi hiányzik nekik legjobban a ’89 előtti időkből, a legtöbben a munkaviszony meglétének biztonságát és a kötelező munkavállalást említették. A megkérdezettek közel egy harmada (29 százaléka) a következő három válasz valamelyikét felelték: „mindenkinek joga volt dolgozni”, „mindenkinek muszáj volt dolgoznia”, „a fiatalok tudták, hogy biztosan lesz hol dolgozniuk”.

 

A megkérdezettek hasonló részaránya olyan válaszokat adott, mint „nagyobb szociális biztonság”, „stabilabbak voltak az árak”, vagy a fiataloknak adott kedvezmények kölcsön nagyságát emlegették.

 

További 18 százaléknyi válaszadó válaszolta, hogy az erkölcsi magatartás és az emberek közti mostaninál szorosabb kapcsolat hiányzik a ’89 utáni rendszerből. Ők úgy vélik, hogy az emberek kedvesebbek voltak, tisztességesebbek és jobb közhangulat uralkodott.

 

Nagyjából 13 százalék szerint a szocializmusban nyugodtabb volt az élet és nem volt ennyi stressz.

 

 

A kérdés fordítottjánál, miszerint mi hiányozna a mostani rendszerből, ha visszatérne a szocializmus, a legtöbben (40 százaléknyian) a szabad utazást és a vámellenőrzések nélküli határátlépést említette.

 

Az olyan értékek, mint a polgári szabadságjogok a második helyen szerepeltek – a megkérdezettek 20 százaléka tartaná meg őket akkor is, ha visszatérne a szocializmus.

 

A harmadik leggyakoribb válasz az üzletekre, vásárlásra vonatkozott. A bársonyos forradalom utáni időszakból a megkérdezettek 17 százaléka mindenképpen megtartaná a nagyobb választékot az üzletek polcain, a bőségesen rendelkezésre álló élelmiszermennyiséget és a szupermarketeket.

 

A modern technológia csak a negyedik a fontossági sorban – a válaszadók 11 százaléka a modern (javarészt nyugatról érkező) technológia vívmányaihoz ragaszkodna.

 

 

EXKLUZÍVNY PRIESKUM: ROZDIELNY POHĽAD GENERÁCIÍ NA SOCIALIZMUS A SÚČASNOSŤ

PRIESKUM: ZO SOCIALIZMU I SÚČASNOSTI CHÝBA (BY CHÝBALO) KAŽDÉMU NIEČO INÉV nasledujúcom videu sa dozviete ďalšie údaje z exkluzívneho prieskumu, v ktorom sme sa pýtali na to, čo by ľuďom chýbalo zo súčasnosti a tiež, čo im dnes chýba zo socializmu. Tentokrát ponúkame najčastejšie odpovede podľa veku respondentov. Celý prieskum si môžete pozrieť tu: https://www.facebook.com/watch/?v=424538838182406

Gepostet von Na telo s Michalom Kovačičom am Freitag, 15. November 2019

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.