Nyitókép: visitbratislava.com

 

December 1-jén megkezdődik az adventi időszak, ám ahogy azt már megszokhattunk, az nagyobb üzletláncok már hetek óta karácsonyi portékájukat kínálják. Fogyasztói társadalmunk most már a karácsonyi vásárokon is kiélheti magát, hisz a hétvégén szerte a kontinensen megnyitották kapuikat a karácsonyi vásárok is. 

 

Bár az utóbbi időszakban egyre nagyobb teret nyernek a saját készítésű kreatív ajándékok, a karácsonyi vásárokat senki sem hagyja ki szívesen. Hangulatuk elmaradhatatlan része az ünnepekre való készülődésnek.

 

A magyar közszolgálati televízió híradása szerint hétvégén felkapcsolták az ünnepi fényeket az erdélyi Nagyszebenben és a világhírű bécsi vásár is megnyitotta kapuit. Egy német kisvárosban postahivatalt nyitottak a Mikulásnak. Angliában pedig a kastélyok is karácsonyi ruhát öltöttek.

 hirdetes_400x285  

 

Adventi szokások, hagyományok

 

Karácsonyi pompában ragyog már a Cavendish-család birtoka az angliai Derbyshire megyében. A kastély népszerű forgatási helyszín, például Jane Austen Büszkeség és Balítélet című regényének több filmes adaptációjában is feltűnt már. Az ünnepek alatt ide látogatók nemcsak az évszázadok alatt felhalmozott karácsonyi díszeket láthatják, hanem a világ minden tájáról összegyűjtött műtárgyakat is.

 

Egy német kisvárosban már több mint egy hete megnyitották a Mikulás postahivatalát, ahova a gyerekek a világ minden tájáról elküldhetik leveleiket. A közlések szerint évről évre Himmelpfortba érkezik a legtöbb Mikulásnak címzett levél.

 

Több európai városban is megnyitott már a karácsonyi vásár. Pénteken Nagyszeben főterén kapcsolták fel az ünnepi fénysort, amely 130 ezer égőből áll. Több mint 100 árusnál kóstolhattak a látogatók forralt bort, mézeskalácsot vagy sült gesztenyét. A vásár legnépszerűbb látványossága az óriáskerék, ahonnan mindenki megcsodálhatja a nagyszebeni karácsonyi vásárt még ötven napon át – közölték a Híradóban.

 

Gyermekpszichológus: Manapság a hatalmas mennyiségű játék a karácsony démonává válik

 

A bécsi karácsonyi vásár is megnyílt, mely az egyik leghíresebb karácsonyi vásár Európában. Az osztrák fővárosban szombaton kapcsolták fel a városházával szemben felállított karácsonyfa díszkivilágítását. Az idén állított fa az eddigi legnagyobb a bécsi adventi vásárok történetében, több mint harminc méter magas. A legtöbben itt is a szezonális finomságokat keresik.

 

Az elkövetkező napokban sorra nyílnak majd a vásárok Európa több nagyvárosában, így Prágában, Poznanban, Tallinban. Budapesten a Vörösmarty téren már több mint egy hete várják a látogatókat.

 

Pozsonyban november 22-én nyit a karácsonyi vásár, ahol finomságokkal, kézműves termékekkel, karácsonyi hangulattal várják az érdeklődőket. A szlovák főváros főterén már október végén felállították a város karácsonyfáját, egy 25 éves, 14 méter magas fenyőt.

 

Nyilas Misi Karácsonya – Küldjünk idén is egy cipősdoboznyi szeretetet magyar testvéreinknek

 

A vásárosokat a Főtérre összpontosítják, a Ferenciek terén pedig kultúrprogramok várják a vásározókat.

 

A szlovákiai gyerekek is küldhetnek képeslapot a Jézuskának. A Szlovák Posta minden évben fenntartja a Karácsonyi Posta elnevezésű programját, melynek keretében válaszolnak a Jézuskának küldött képeslapra, és apró ajándékot is küldenek a gyerekeknek. Erről bővebben itt számolnak be.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.