Nyitókép: MTI

 

A felvidéki katolikus egyházmegyék magyar nyelvű lelkipásztori ellátásáért felelős helynökeit fogadta november 22-én Budapesten a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

 

Soltész Miklós beszámolt vendégeinek a Magyar Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet előző heti, Orbán Viktor miniszterelnök részvételével megtartott üléséről. A felvidéki vendégek tájékoztatták az államtitkárt az anyaországi kormányzati támogatások hasznosulásáról, az ezzel kapcsolatos tapasztalataikról és jövőbeli fejlesztési terveikről.

 

A közelmúltban Kassa városa és a Kassai Főegyházmegye – benne a magyar közösség – együttműködésének köszönhetően a város védőszentje lett Árpád-házi Szent Erzsébet. A kezdeményezéshez örömmel adta hozzájárulását az Apostoli Szentszék. A résztvevők szerint ez a jelentős gesztus a szlovák-magyar kapcsolatok erősítését szolgálja helyben is és országaink között is.

 hirdetes_400x285  

 

A megbeszélésen szóba került a 2020. évi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson való felvidéki részvétel. Az államtitkár szerint a programsorozat újabb lehetőség a keresztény kultúrájú nemzetek együttműködésére a térségben. A Szlovákiából érkező magyar és szlovák zarándokok részvétele tovább erősítheti nemzeteink egyre javuló kapcsolatát – húzta alá Soltész Miklós.

 

A megbeszélés végén összefoglaló hangzott el a felvidéki magyar hitoktatás jelenlegi helyzetérői és jövőbeli fejlesztési lehetőségeiről.

 

A találkozón a Kassai Főegyházmegye, a Nagyszombati Főegyházmegye, a Besztercebányai Egyházmegye, a Kassai Görögkatolikus Egyházmegye, a Nyitrai Egyházmegye és a Rozsnyói Egyházmegye érseki és püspöki helynökei vettek részt.

 

Körkép.sk/Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.