Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Több mint 150 ezer ember hagyja ott az állami Általános egészségbiztosítót és lép át a konkurensek valamelyikéhez 2020 januárjától. Bár a biztosítócserével élő száma évről évre csökkent, idén mégis öt éve nem látott tömeg döntött úgy, másik társaság ügyfele akar lenni.

 

2010-ben egyesült a Közös Egészségbiztosító az Általános Egészségbiztosítóval (VšZP). Az azóta eltelt kilenc évben folyamatosan ügyfeleket veszt a magánkézben lévő biztosítótársaságok javára. A Hospodárske Noviny gazdasági lap internetes kiadásának közlése szerint az állami biztosító eddigi legrosszabb éve a 2012-es volt, amikor 88 ezer intett neki búcsút. Ez a szám idén megdől, a hivatalos adatok szerint 145 076 fő, vagyis a VšZP ügyfeleinek 4,64 százaléka másik egészségbiztosítóhoz igazol át.

 

Ennek ellenére a VšZP bő hárommilliós ügyfélkörével továbbra is az ország legnagyobb egészségbiztosítója marad. Csakhogy nem szűnő problémákkal küzd. Idén az első négy hónapban 19 milliós veszteséget produkált, ami később 60 milliós duzzadt. Igaz, őszre – ha hinni lehet a nyilatkozatoknak – akkor 7,7 millió euróra csökkentették a biztosító veszteségét. Tény azonban, hogy az állami vállalattól elforduló ügyfelek a magán-biztosítótársaságokhoz pártolnak át.

 hirdetes_810x300  

 

Az Union ügyfeleinek száma alig félmillióra tehető, 2020 januárjában azonban már 572 ezerszlovák állampolgárért lesz felelős. A Penta kezében lévő Dôvera biztosító ügyfélköre 1,6 milliósra duzzad, az év végi átjelentkezésekkel 68 ezer új ügyfelet szerez.

 

A VšZP-tól távozó kliensek több milliós nagyságrendű kárt jelentenek a biztosító számára. Ha feltételezzük, hogy mindegyik átlépő átlagbér után fizeti a járulékokat, akkor az évi 20 milliós mínuszt jelent az állami biztosítónak. Ha zömében olyanokról van szó, akik után az állam fizeti a járulékot, akkor a veszteség nagysága kisebb lesz, de még így is könnyen nyolcszámjegyű összegre kell majd gondolni.

 

A VšZP vezetősége szerint rendkívül nehéz 12 hónap van mögöttük. A gazdaság lendülete elmaradt a várttól (vagyis a járulékbefizetések nagysága nem nőtt a tervek szerint). Azzal érvelnek, hogy az állam által befizetett járulékok rendkívül alacsonyak, a szociális intézkedések és az üdülési utalványok bevezetése miatt emelkedtek a betegellátók kiadásai, amelynek fedezésére több pénzt követelnek a biztosítóktól. A veszteséges állami biztosító azonban újabb forrásokat csak az adófizetők pénzéből, a költségvetésből kérhet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!