Nyitókép: travelhacker.blog

 

Az ünnepek előtti időszakban Szlovákia polgárai az év többi időszakához képest sokkal többet költenek és vásárolnak. A vásárlók eközben egyre gyakrabban használják a hitel- és bankkártyájukat. Az internetes vásárlás, a kártyás fizetés és a pénzkivétel során azonban nem árt körültekintőnek lenni.

 

Szlovákiában is gyakori, hogy az emberek a bankkártyájuk különböző részeire ráírják a PIN-kódjukat. De akadnak olyanok is, akik egy kis cetlit ragasztanak a bankkártyájukra a PIN-kódjukkal együtt, sőt PIN név alatt a telefonjukba mentik el a négyszámjegyű kódjukat.

 

 hirdetes_810x300  

„Amennyiben nem szeretne csaló áldozatává válni, illetve nem áll szándékban feleslegesen elrontani a karácsonyát, akkor a saját érdekében ajánljuk, hogy tartsa be az alábbi egyszerű szabályokat: soha ne mondja el idegen embernek a PIN-kódját, ha lehet, jegyezze meg ezt a kódot, és sehova se jegyezze fel, főleg ne a bankkártyájára”

 

– mondta Miroslav Zborovský, a Home Credit társaságtól.

 

Amennyiben bármelyik boltban vagy étteremben bankkártyával szeretnénk fizetni POS terminálon keresztül, sose tévesszük szem elől a kártyánkat. Például megeshet, hogy egy étteremben a pincér valahova „hátra” akar menni a kártyánkkal együtt.

 

„Ilyet soha, semmilyen körülmények között ne engedélyezzünk. Soha ne hagyjuk, hogy a boltos vagy a pincér olyan helyre vigye a kártyánkat, ahol nem tudjuk ellenőrizni és nem látjuk. Amennyiben ilyen esetre kerüle nosr, jelezzük az illetőnek, hogy a kártyával személyesen mi szeretnénk hátramenni a terminálhoz”

 

– hangsúlyozta Zborovský.

 

Soha ne adjunk meg jelszavakat és kódok e-mailen keresztül

 

A mai világban egyre többen vásárolnak nemcsak ajándékot, de mindennapi fogyasztási cikkeket is az interneten. A vásárlók azonban itt is könnyen csalók áldozatává válhatnak, ezért a szakértő azt javasolja, hogy hiteles, leellenőrzött internetes boltokban vásároljunk.

 

Amennyiben a megrendelt áruért közvetlenül az internetes oldalon kell fizetni, ellenőrizze le a keresőben, hogy az adott oldal címében benne van-e a „https”, illetve szerepel-e benne a függő lakat vagy kulcs ikon, ami a biztonságos fizetőkaput jelzi.

 

A csalók gyakran használják az ún. phishinget is, melynek során bizalmas adatokat próbálnak kicsalni az áldozatoktól.

 

„Soha ne reagáljanak olyan e-mailekre, amelyek a kódok vagy jelszavak megadására és megváltoztatására, valamint a bankkártya adatainak megadására szólítanak fel. A kártyák üzemeltetője sosem alkalmaz ilyen módszereket”

 

– konstatálta Zborovský.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.