Nyitókép forrása: 24.hu

 

A PS/SPOLU szerkesztőségünknek adott válaszából kiderül, hogy Fekete-Győr András, a magyarországi Momentum elnöke valótlanságot állított, amikor azt nyilatkozta az InfoRádió múlt heti műsorában, hogy ő lobbizta ki a szlovákiai Progresszív Szlovákiánál, hogy  kerüljön programjukba a kettős állampolgárságot tiltó törvény módosítása.

 

Ahogy arról beszámoltunk, Fekete-Győr az elmúlt hetekben számos fórumon volt kénytelen magyarázkodni amiatt, hogy miért támogatnak a külhonban a helyi magyar közösség politikusai ellenében többségi nemzeti jelölteket. A romániai államfőválasztáson például a szintén liberális, román Dan Barnának kampányoltak, Szlovákiában pedig a magyar pártok ellenében a Progresszív Szlovákia mellett foglaltak állást.

 

Cikkünkben rámutattunk arra, hogy Fekete-Győrék ismét bizonyították, hogy nemzetpolitikai analfabéták – a Momentum elnöke az InfoRádiónak ugyanis a szlovákiai belpolitikai viszonyok ismerete nélkül beszélt arról, hogy pártja szívén viseli a felvidéki magyarok sorsát.

 hirdetes_810x300  

 

A Momentum és Fekete-Győr ismét bizonyította, hogy nemzetpolitikai analfabéták

 

Konkrétan egy lapon említette Ravasz Ábel most-hidas alelnököt és romaügyi kormánybiztost a Progresszív Szlovákiával és annak magyar platformjával. Csakhogy a Most-Híd a jelenlegi, Smer (Irány – Szociáldemokrácia) vezette kormánykoalíció tagja, ráadásul a most-hidas politikusok mindegyike, köztük Ravasz Ábel is határozottan védi a Smerrel közös koalíciót, miközben ellenzik az etnikai politizálást. A PS/SPOLU eközben épp annak a kormánynak a legyőzésén dolgozik, amelynek a Most-Híd tagja. Fekete-Győr alapvető információkkal sem volt tisztában, mivel azt állította, hogy Ravasz az előző kormány romaügyi biztosa  volt – valójában a jelenlegié.

 

A Momentum elnöke többek között azzal kérkedett, hogy az ő ráhatására került be a kettős állampolgárság felvételét büntető szlovák törvény módosítása a PS/SPOLU Fordulópont nevű programjába, és hogy erről magával Michal Truban pártelnökkel egyeztetett egy athéni konferencián.

 

Megkérdeztük a PS/SPOLU-t, hogy meg tudják-e erősíteni Fekete-Győr ezen kijelentését. A következő választ kaptuk:

 

„A PS/SPOLU pártkoalíció a Fordulópont nevű programját még szeptemberben fogadta el. Többek között tartalmazza a restriktív állampolgársági törvény módosítását is úgy, hogy lehetővé tegye egy másik állampolgárság felvételét a szlovák elvesztése nélkül, amennyiben az adott személy igazolható családi vagy személyes kapcsolatokkal rendelkezik az adott másik országban. Az ALDE októberi, Athénban megrendezett kongresszusán partnereinkkel a Momentum Mozgalomból egyetértettünk abban, hogy ezt a törvényt módosítani kell.

 

A PS/SPOLU tehát nem erősíthette meg Fekete-Győr állításait, már csak azért sem, mert egy hónappal a Trubannal folytatott állítólagos személyes tárgyalás előtt a program már készen volt.

 

Ráadásul Fekete-Győr állításai már csak azért sem voltak túl életszerűek, mert a magyar szavazatokra is számító ellenzéki balliberális párt már a tavaszi elnökválasztások óta emlegeti a kettős állampolgárság lehetővé tételét, erről a PS színeiben induló Zuzana Čaputová is beszélt megválasztott elnökként a Gombaszögi nyári táborban.

 

Persze, érdemes a választások közeledtével jól odafigyelni a rejtett „harmadik mondatokra”. Jelenleg ugyanis nem tudni, egészen pontosan mit is jelent a PS/SPOLU olvasatában a „családi vagy személyes kapcsolat igazolhatósága” az adott országgal kapcsolatban. Ők maguk ugyanis a programban zárójelben a következőkkel indokolják a módosítás szükségességét:

 

„A tiltás a magyar kedvezményes honosítási törvényre való reakcióként került elfogadásra, de a gyakorlat azt mutatja, hogy leginkább a Nyugat-Európában dolgozó szlovákiai fiatalokat sújtja. Nem akarhatjuk felszámolni kapcsolatunkat azokkal a földijeinkkel, akik fenn akarják tartani kapcsolatukat Szlovákiával”

 

olvasható a programpont alatti zárójeles részben.

 

Annyi biztos, hogy a PS/SPOLU-nak nincs szüksége ellenségekre, amíg olyan szövetségesei vannak, mint a magyarországi Momentum.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.