Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

2021 év végéig minden 15 év alatti gyermek is kap majd személyi igazolványt, egyelőre fénykép nélkül. Az erről szóló, belügyminisztériumi törvény vasárnap lépett hatályba. A belügy szerint a személyi igazolványok kiterjesztését a gyermekekre az egészségügy informatizációja indokolja.

 

A fénykép nélküli személyi igazolvánnyal lehet majd bejelentkezni az elektronikus egészségügyi dokumentációk rendszerébe, a kiterjesztésre pedig azért van szükség, mert a jelenlegi tervek szerint 2020-re az egyetlen módja a bejelentkezésnek a chipes személyi igazolványok használata lesz mindenki számára. Az orvosnál az egészségügyi rendszerbe 2021 év végéig lehet majd bejelentkezni pusztán a születési számmal.

 

A rendőrség automatikusan küldi ki postán a 15 év alatti gyermekek részére a személyi igazolványokat, aláírás és fénykép nélkül. Azok a 60 év feletti felnőttek is új személyit kapnak, akik 2012. június 30-a előtt váltották ki még chip nélküli igazolványukat.

 hirdetes_810x300  

 

A törvény nem tiltja, hogy a gyerekek részére is fényképes igazolvány készüljön. Ha a szülők úgy döntenek, hogy ilyet igényelnek, akkor ez az igazolvány már teljesértékű okiratnak minősül majd, amellyel a gyermek szabadon utazhat az EU-n belül.

 

A fényképes igazolványoknak azonban lesz lejárati ideje. Hat éves kor alatt két évre, 6-15 év között 5 évre állítják ki az igazolványt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.