Nyitókép: tiqets.com

 

A lengyel Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum arra kérte az amerikai Amazon internetes áruházat, hogy azonnal távolítsa el a kínálatából azokat a karácsonyi kerámiadíszeket, amelyeket az auschwitzi koncentrációs táborral dekoráltak.

 

A lengyel múzeum az internetes oldalán tette közzé azoknak a karácsonyi díszeknek – csillagok, csengők – a screen-shotját, amelyeken a koncentrációs táborba és a barakkokba vezető kapu és vágány szerepel. A múzeum kommentárja szerint nem helyénvaló a karácsonyi díszeket az auschwitzi koncentrációs táborral díszíteni.

 

 hirdetes_300x300  

Az Amazon a termékleírásban azt írja, hogy ezek a karácsonyi díszek „ideális emlékként“ szolgálhatnak a meglátogatott helyről, továbbá megfelelő ajándék lehet a barátok számára.

 

Az Amazon kínálatában a karácsonyi díszek mellett egy üvegnyitó is szerepel ugyanezzel a motívummal, ami a múzeum szerint nemcsak „aggasztó“, de „tiszteletlen“ is.

 

A múzeum később tájékoztatást adott ki arról, hogy az Amazon eltávolította a fentebb említett termékeket a kínálatából.

 

 

A lengyel múzeum weboldalán megjelent hírek szerint az Amazon honlapján további kontroverz termékeket is találtak: például egy egéralátétet és egy kerámiadíszt, amelyen a zsidók deportálására használt vagon szerepelt.

 

A Gazeta wyborcza lengyel napilap szerint nem az Amazon az egyedüli, aki auschwitzi motívummal ellátott termékeket kínált eladásra. A lengyel Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum vezetőségét májusban hasonló eset érte, amikor a Redbubble weboldalán a koncentrációs tábor motívumával ellátott termékeket és ruhákat árultak.

 

 

Az eladásra kínált termékek között az auschwitzi koncentrációs tábor egykori zuhanyzójának romjait ábrázoló miniszoknya, a birkenaui vasúti sorompóval ellátott vánkos, illetve a koncentrációs tábor kerítésével díszített táska szerepelt.

 

Az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábort a nácik Lengyelország megszállása után létesítették a második világháború idején. Auschwitz-Birkenau a zsidó holokauszt egyik szimbólumává vált, ahol 1940–45 között mintegy egymillió zsidó vesztette életet. A zsidókon kívül mintegy 100 ezer más nemzetiségű ember is a náci haláltábor áldozatává vált, ezenkívül 232 ezer gyermek is Auschwitz-Birkenauban vesztette életét.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!