Nyitókép: www.slideshare.net

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén áprilisiban adta ki az első ajánlását a gyerekek tévé, mobiltelefon és más készülékek nézésével kapcsolatban.

 

A WHO ebben az ajánlásban azt tanácsolja, hogy a két évnél fiatalabb gyerekek egyáltalán ne nézzenek semmilyen készüléket. A kettő és öt év közötti gyerekek pedig naponta maximum egy órát töltsenek a tévé és a mobiltelefon képernyője előtt.

 

 hirdetes_300x300  

A WHO jelentése egyúttal azt a megjegyzést is tartalmazza: „Minél kevesebb, annál jobb“. A gyerekkori túlzott technológiahasználatnak egyértelmű befolyása van a gyermekek kognitív fejlődésére, az alvás minőségére, illetve az elhízásra.

 

A hároméves gyerekeknél a legrosszabb a helyzet

 

A JAMA Pediatricsban publikált legújabb tanulmány szerint a hároméves gyerekek átlagosan kettő-kettő és fél órát töltenek el a képernyő előtt. Paradox módon ez a korosztály több időt tölt a képernyő előtt, mint az iskoláskorú társaik.

 

Érdekes felfedezésnek bizonyult az is, hogy a tévé és a mobil nézését az is negatívan befolyásolja, hogy a gyermek hányadikként született a családba.

 

A felmérést az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet, az Alabama Egyetem és a New York-i Langone Health Egyetem végezte. A felmérés során mintegy négyezer gyermeket vizsgáltak meg, ezenkívül a kutatásba az édesanyák is bekapcsolódtak, akik a gyerekeik képernyő előtt eltöltött idejével és szokásaival kapcsolatban adtak válaszokat.

 

A tudósok először a 12, 18, 24, 30 és 36 hónapos gyerekeket vették górcső alá, majd az édesanyáknak néhány évvel később – amikor a gyerekeik 7–8 évesek lettek – újra válaszolniuk kellett a néhány évvel korábban feltett kérdésekre.

 

A felmérésből kiderült, hogy az egyéves gyerekek átlagosan napi 53 percet töltenek a számítógép, tablet és mobiltelefon képernyője előtt, míg a hároméves gyerekek több mint 150 percet. Emellett az is érdekesnek bizonyult, hogy a 7 és 8 éves korban a gyerekek napi képernyőnézése már 1,5 órára csökkent. A tudósok véleménye szerint a képernyő előtt eltöltött idő csökkenés az iskolával és az iskolai aktivitásokkal magyarázható.

 

A fiúk és az elsőszülöttek több időt töltenek a képernyő előtt

 

Az adatok elemzése során a tudósoknak több érdekes dolgot is sikerült megfigyelniük. Kiderült, hogy a fiúk több időt töltenek a képernyő előtt, mint a lányok, sőt az elsőszülött gyerekek többet tartózkodnak a számítógép, tévé, tablet és a mobiltelefon előtt, mint a másod-, illetve harmadszülöttek.

 

Nagyobb valószínűséggel lesznek káros szokásaik azoknak a gyerekeknek, akikről csak az édesanyjuk gondoskodik. Ez minden bizonnyal azzal magyarázható, hogy az egyedülálló, leterhelt, időhiányban szenvedő édesanyák a modern technológiai eszközökre hatékony segédeszközökként tekintenek.

 

A tudósok azonban egyöntetűen felhívják a szülők figyelmét arra, hogy a káros szokások kisgyermekkorban alakulnak ki, ezért a modern technológiai eszközök előtt eltöltött idő lerövidítése akkor lehet sikeres, ha a szülők időben bevezetik.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!