Nyitókép forrása: 

 

Elvesztegetett és elveszett milliárdok, hozzá nem értő politikai beavatkozások és a nyugdíjkezelők rossz döntései. Ezek a fő okai annak, hogy a második pillér nem úgy teljesít, ahogy azt az ügyfelek elvárhatnák. Legalábbis az Ódor Lajos (az NBS alelnöke) és Pavol Povala által írt tanulmány szerint.

 

A két szakértő nyíltan vitaindítónak szánta az átfogó elemzést, amely személetesen mutatja be, milyen pénzekről csúsztak le az emberek a fenti okok miatt. És persze, javaslatokat is tettek, mit hogyan lehetne változtatni, hogy megfelelően működjön a második pillér.t

 

Ódorék egyértelműen kijelentik, hogy a második pillérnek van létjogosultsága, és fontos hozadékai vannak. Ám ezek nem mutatkozhattak meg a nyugdíjkezelők (DSS) és a politikai beavatkozások miatt.

 hirdetes_810x300  

 

Februártól a nyugdíjasok dönthetnek a második pillérben összespórolt pénzükről

 

Elszalasztott hozamok

 

A tanulmány szerzőinek egyik legérdekesebb megállapítása, hogy a második pillér 2005 márciusától 2019 júniusáig az infláció leszámolása után semmilyen hozamot nem tudott produkálni. Ennek hátterében az áll, hogy a második pillér betéteinek háromnegyede „garanciális alapokban” vannak elhelyezve, amelyek jó esetben az inflációval megegyező hozamokkal dolgoznak.

 

A szerzők szerint még ha a nyugdíjkezelők a legkisebb kockázatot jelentő kötvénypiaci aktívumokba fektették volna az emberek pénzét, az infláció levonása után akkor is 2,5 százalékos hozamot érhettek volna el. Ha a nagyobb kockázatot jelentő részvénypiacon fektettek volna be, akkor 7 százalékos hozam lett volna elérhető. De módjuk lett volna ezek valamilyen kombinációját is alkalmazni, ami 2,5-6,9 százalék közötti hozamot jelentett volna.

 

Például egy 40 százalékos kötvény, 60 százalékos részvény portfólió esetén 2019 júniusában 5,28 milliárd euróval több pénz lehetett volna a második pillérben (jelenleg 9,8 milliárd euró van benne). Még ha a részvénypiac helyett a teljes befektethető összeget egy globális diverzifikált kötvénycsomagba fektették volna, minimális hozam mellett is a jelenleginél 1,94 milliárd euróval több lehetne a kasszában.

 

Hétköznapi megfogalmazásban: a nyugdíjkezelők túl óvatosak voltak, részben a politikai elvárások bizonytalanságai miatt, részben saját döntéseik okán.

 

Többet fizethetünk a második pillérbe

 

Politikai nyomásgyakorlás

 

A tanulmány írói szerint az első politikai nyomásgyakorlás 2006-ban jelent meg, részben költségvetési, részben ideológiai részben hozzá nem értés miatt.

 

„A második pillérhez csatoltak egy nominális értékű kötelező garanciát hat hónapos lejárattal, ami gyakorlatilag a második pillért rövidlejáratú bankbetétté változtatta. Egyszerűbben fogalmazva, az állam a pénzpiacokról öt százalékos kamatra vett fel hitelt, hogy, hogy a járulékok egy részét a személyi számlákhoz csatolhassa, amelyek viszont egy százaléknál kevesebb hozammal bírtak”

 

fogalmaznak a szerzők. Hozzáteszik, hogy 2012-ben újabb politikai beavatkozás eredményeképpen a második pillérbe elvezetendő járulékrész 9 százalékról 4 százalékra csökkent.

 

A második pillér problémái közé tartozik az irreális elvárások megfogalmazása is. A gyakorlatban ez azt takarja, hogy „svájci színvonalú nyugdíjakat” vártak a második pillér bevezetésétől. Még az idősebb, tehát valójában megkésve csatlakozó emberek is irreális hozamot vártak a második pillértől.

 

További súlyos hiba volt, hogy a döntéshozók alábecsülték a viselkedési formák hatását. A gyakorlatban ennek háttere abban keresendő, hogy Szlovákiában alacsony az általános pénzügyi ismeretek szintje. Másrészt, az alapfelfogás meghatározza az emberek többségét. Ódor Lajos szerint, ha a munkapiacra belépőknél az az általános, hogy csatlakoznak a második pillérhez, akkor a többség csatlakozik, még ha egyébként máshogy is dönthetnének. De a döntést az emberek a másik oldalról közelítik meg: csak kevesen lépnek be, ezért ők sem csatlakoznak.

 

Ódorék azt is felróják a második pillér kapcsán, hogy az előzetes elképzelés, miszerint a nagyobb számú nyugdíjkezelő majd nagyobb versenyt teremt és ezzel nagyobb hozamokat adnak majd az embereknek, egyáltalán nem került át a gyakorlatba.

 

Miroslav Beblavý: Visszatértek a jövő nyugdíjtolvajai

 

Ennek ellenére megéri. De miért is?

 

Mindennek ellenére a tanulmány szerzői meg vannak róla győződve, hogy a második pillérhez való csatlakozás megéri – az egyénnek és az államnak is. Négy fő indokot soroltak fel.

 

Az egyik, hogy a második pillér megléte csökkenti a makroökonómiai kockázatokat. Magyarul: a második pillér értékének alakulása (a fenti hibák eltávolítása mellett) részben független a szlovák gazdaság állapotától, mert a globális gazdaság és a globális demográfiai viszonyoktól függ. Ha Szlovákiában be is üt a krach, a második pillérbe befizetett összegek ezt nem ugyanolyan mértékben érzik meg.

 

A másik fontos érv mellette, hogy a világ számos országa nyújtotta példákat alapul véve elfogadható mértékű kockázatok mellett hozamokat biztosítanak a lakosságnak – vagyis nem csak munkából, hanem tőkéből is bevételekre tesznek szert.

 

A harmadik, egyik nagyon fontos érv, a generációk közti szolidaritás biztosítása. Szlovákiára a következő évtizedekben súlyos generációk közti feszültség fog kialakulni, amelynek központi kérdése az lesz, hogy a nyugdíjakat kell csökkenteni, vagy a dolgozókat jobban megadóztatni. A második pillér ennek a dilemmának a hatásait csökkenti (korlátozott mértékű öngondoskodás formájában).

 

A negyedik érv a szakértők megjelöltek, az a pénzügyi ismeretek lakosság körében történő növelése. „Mert nincs jobb módja a pénzpiacok működésének megtanítására, mint hogy lehetőséget adnak a pénzpiacokon való befektetésre”.

 

A tanulmány ide kattintva tölhető le vagy olvasható el.

 

Bírálják az agytrösztök a kormányt, mert túl keveset beszél a nyugdíjkorhatár-plafon költségeiről

 

Ódor: Vagy megadóztatjuk a fiatalokat, vagy visszavágjuk a nyugdíjakat

 

Drámai mértékben öregszik a főváros, a többi régió ihatja meg a levét

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!