Nyitókép forrása: BBC.com

 

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kutatóinak felmérése szerint az éghajlatváltozás és a tápanyagszennyezés csökkenti az óceánok oxigénszintjét, ami sok halfajt kipusztulással fenyeget.

 

Az IUCN tanulmánya szerint az oxigénhiány problémája már évtizedek óta ismert, de a probléma most az éghajlatváltozás miatt gyorsuló tendenciát mutat. Míg az 1960-as években 45 olyan helyszínt tartottak számon, amely oxigénhiányos volt, mára ez a szám 700 fölé emelkedett. Az oxigényhiány jelenlegi szintje veszélyezteti az olyan állatfajokat, mint a cápák, a tonhal vagy a kardhal.

 

Azu oxigényhiány hátterében részben a mezőgazdaságokból és iparból származó szennyeződések (mint a foszfor és a nitrogén) áll. Az éghajlatváltozás azonban felgyorsította a folyamatot. Lényegében egy lefelé tartó spirálról van szó. A széndioxid miatt az üvegházhatás megnövekszik, ami felmelegíti a tengervizet, ami nagyobb hőmérsékleten kevesebb oxigént képes tárolni. A melegebb tengervíz kevesebb hőt nyel el, ami így tovább fokozza az üvegházhatást, és így tovább.

 hirdetes_810x300  

 

Az IUCN tanulmánya szerint 1960 és 2010-között az óceánok oxigénszintje 2 százalékkal csökkent, ami csak egy globális átlag. Vannak trópusi tengerek, ahol 40 százalékkal kevesebb oxigént tárol a víz, mint kéne. Az új körülmények pedig kihatnak a tengeri ökoszisztémára. Például oxigénhiányosabb vizeket kedvelő fajok (mint a medúza) jelennek meg olyan partoknál, ahol korábban nem, és oxigénkedvelőbb fajok tűnnek el onnan.

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!