Nyitókép forrása: asb.sk

 

A Zakladanie stavieb nevű vállalat munkásai hétfőn hozzáláttak a altalaj befecskendezésének a bősi vízerőmű jobboldali zsilipkamrájában.

 

A beavatkozás megerősíti az altalaj stabilitását és teherbírását. A kamra alatti teret az elmúlt huszonöt évben a víz meggyengítette, a kisebb kavicsokat kimosta belőle. Az eljárás során a munkások összesen 250 lyukat fúrnak majd a vasbeton felszínétől számítva két méteres mélységig.

 

A teherbírás megerősítésére szolgáló kötőanyagot csak azután injektálják véglegesen az altalajba, hogy  letesztelték a kiválasztott kötőanyag-szuszpenzió alkalmasságát. A kivitelező cég szerint ez jövő áprilisáig is eltarthat.

 hirdetes_810x300  

 

„Egy rendkívül bonyolult lépésről van szó a mozgástér viszonylatában. A négy méter mély csatorna behatárolja a technikai lehetőségeket. Kénytelenek leszünk kis fúróberendezéseket használni. A legidőigényesebb feladat a vasbeton lemezeinek átfúrása lesz két méteres mélységig”

 

fogalmazott Radek Liška, a kivitelező cseh cég, a Metrostav projektmenedzsere.

 

A tervek szerint naponta négy két méter mély furatot készítenek majd. Ezzel párhuzamosan az erőmű más részein is zajlanak majd felújítási munkálatok. Az év végéig befejezik a hidraulikus rendszer régi csővezetékeinek és berendezéseinek elbontását is. A Metrostav jelenleg egy kiváló minőségű hidraulikus rendszereket gyártó holland vállalattal tárgyal az új felszerelésről.

 

A Metrostav egy spewcializált munkacsoportja már majdnem elkészült a beömlőnyílás alsó acélszárnyának első elemével. Vannak azonban problémás területek, a zsilipkamra egyes részein a szűk térelosztás és vasbeton eredeti szerkezetében elkövetett építési hiányosságok bonyolítják a javítási munkákat.

 

A bősi vízerőmű zsilipkamráinak felújítását idén kezdték el. A beruházás költsége 144 millió euró, ebből 124 millió euró uniós forrásból származik. A zsilipek 25 éves működésük alatt 400 ezer hajót engedtek át. Nyáron többen úgy nyilatkozták, a felújítás

 

asb.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!