Nyitókép: reprofoto (BBC videó)

 

Greta Thunberg felszólította a világ vezetõit, hogy hagyják abba az „ok könyvelés és a kreatív PR” alkalmazását, hogy elkerüljék az éghajlatváltozással kapcsolatos szükséges lépéseket.

 

Thunberg az ENSZ éghajlat változási csúcstalálkozóján beszélt arról, hogy a következő évtized foglya meghatározni a bolygó jövőjét.

 

Azzal vádolta meg a világ vezetőit, hogy folyamatosan azzal próbálkoznak, hogy kiskapukat keressenek a lényeges változások elkerülése érdekében.

 hirdetes_810x300  

 

A tizenéves aktivista azt követően kapott szót, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök „kölyöknek” nevezte őt.

 

Mit mondott Greta?

 

„Az igazi veszélyt az jelenti, amikor a politikusok és a világ vezetői úgy csinálnak, mintha valódi lépéseket tennének, de valójában szinte semmit sem csinálnak, leszámítva az okos könyvelést és a kreatív PR-t” – mondta a 16 éves svéd a COP25 klímakonferenciáján Madridban, nagy tapsot kapva.

 

Úgy tűnik, mintha az éghajlatváltozással kapcsolatos csúcstalálkozók „egyfajta lehetőségek lennének az országok számára, hogy kiskapukról egyeztessenek és elkerüljék a valódi lépések meghozatalát ” – tette hozzá.

 

Az óra ketyeg, a változást a következő évtized hozza – mondta.

 

„Alig három hét múlva belépünk az új évtizedbe, egy olyan évtizedbe, amely meghatározza a jövőnket. Jelenleg kétségbeesetten keressük a remény jeleit” – fogalmazott.

 

 

A tinédzser ma szinte biztosan a leghíresebb ember e téren, sokkal nagyobb figyelmet vonz más hírességeknél, például Al Gore-nál. Az ENSZ arra számít, hogy kutatásai komoly lendületet kapnak általa.

 

Beszéde más volt, mint amit  legutóbb, New Yorkban láttunk tőle. A legújabb kutatások fontosságára mutatott rá és fellépésében kerülte a fájdalmat, haragot.

 

A BBC szerint feltűnő volt, hogy beszéde alatt a teremben mennyi nagy nemzeti delegáció küldöttje inkább a távolmaradást választotta.

 

A brit közmédia szerint mindenesetre a fiatalok millióinak szenvedélye, akik az utcára indultak az éghajlatváltozással szembeni fellépés kapcsán, nagyon távol állnak az ehhez hasonló csarnokokban zajló diplomáciai küzdelmektől.

 

Thunberg Bolsonaro brazil államfő után következett, aki hangsúlyozta, „Greta azt mondta, hogy az indiánok azért haltak meg, mert az Amazonaszt védték.”

 

„Lenyűgöző, hogy a sajtó helyet ad egy ilyen kölyöknek” – tette hozzá, portugálul, mire a fiatal aktivista válaszként megváltoztatta hivatalos életrajzát a Twitteren a „kölyök” szóra.

 

 

A Time magazin időközben a 2019-es év személyiségének választotta meg Greta Thunberget.

 

BBC/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!