Nyitókép forrása: pravda.sk

 

A Szociális Biztosító a jövő évben saját kezdeményezésére, tehát nem a biztosított személy kérvénye alapján, elkezdeni átszámolni azoknak a nőknek a korkedvezményes életjáradékát, akik 2020. január 1-je előtt mentek (illetve mennek) nyugdíjba, és akiknek egyúttal nem jelent meg a nyugdíjuk nagyságában a felnevelt gyermekek száma. Konkrétan az 1958-es és 1959-es születésű, egy vagy két gyermeket felnevelő nőkről van szó.

 

A Szociális Biztosító saját „hivatali kötelezettsége” alapján újraszámolja a körkedvezményes nyugdíj idejét, ezúttal már figyelembe véve a felnevelt gyerekek számát. Ezzel lerövidül a korkedvezményes és a „rendes” nyugdíjjogosultság közti időintervallum, vagyis az állam kevesebbet von le a korkedvezmény miatt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az idén elfogadott törvénymódosítás okán a Szociális Biztosító a fenti kategóriába eső hölgyeknek megemeli az öregségi nyugdíj nagyságát 2020. január 1-jéhez visszamenőleg (tehát a törvény hatályba lépésének pillanatáig).

 

A megemelt nyugdíj nagyságáról az átszámolást követően az egyes érintetteket a hivatal írásban kiértesíti. Az egész folyamatot a törvény szerint a jövő év végéig le kell zárni.

 hirdetes_300x300  

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.