Nyitókép:  Buday Mária
 

 

Manapság szinte minden jelentősebb településen rendeznek adventi ünnepségeket, ennek megfelelően  Komárom is ünnepi díszbe öltözött. A Városvezetés valamint a  Villa Camarum Polgári Társulás  hatodik alkalommal szervezte meg  „A mi karácsonyunk”  rendezvénysorozatát. A Klapka-téren gyönyörű fenyőfa, adventi koszorú, valamint   hatalmas színpad kapott helyet, melyen jeles előadóművészek élőzenével szórakoztatták a közönséget. Advent harmadik vasárnapján például a népszerű Pósfa zenekar teremtette a hangulatot a karácsonyi készülődéshez.

 

Az ünnepvárás e formája térségeinkben teljesen új keletű, a korábbi évtizedekben inkább csak a nagyvárosok szezonális attrakciói között szerepelt. A kisebb városokban, falvakban más közösségi rendezvények mellett, mint például a falunapok, ez is rendszerváltás utáni korszakhoz kapcsolódik.  A szocializmus időszakában még az Advent szót is elfeledtették az emberekkel, mert ez valójában a Krisztus-várás keresztény megnyilvánulásának időszaka. A hozzá kapcsolódó szertartásokat, melyeket a  katolikus egyház  Szűz Mária tiszteletére mutat be, advent első vasárnapjától karácsony első napjáig tartják, minden hajnalban, napkelte előtt. 

 

Különös hangulatuk van ezeknek a hajnali miséknek, a templomlátogatók gyertyafény mellett csodálatosan szép szent énekeket, Mária-antifónákat énekelnek.  E hajnali szertartásnak jelentős szerepe van az emberek lelki feltöltődésében, megújulásában.

 hirdetes_810x300  

 

NoMini

 

Manapság az Advent szinte a népünnepély formáját vette fel, s leginkább a vásárokhoz, szórakozáshoz kötődik. Ami viszont napjainkban pozitív változást mutat, hogy az utóbbi egy-két esztendőben a vásárokon a helyi kistermelők, kézművesek portékai kapnak helyet, ellentétben a rendszerváltás után felkapott külföldi árucikkekkel.

 

Aranyosi levendula

 

Komáromban idén  a gyermekeknek szóló kézműves foglalkozások, valamint az Adventi Vásár a Tiszti Pavilon két termében kapott helyet. Az itt látható portékák mind-mind a hazai íz, illat és formavilágot prezentálták. 

 

NAKO- Craftroom

 

Óriási sikert arattak a legifjabb kézművesek alkotásai, mint a Handmade Jewellery ifjú mesterének csodaszép karkötői, a Chocomaze csoki-manufaktúra édes finomságai, a NAKO Craftroom újrahasznosított, textíliából készült termékei, a Tökmagmánia tökmag- és dió-olaj  készítményei, és NoMini  elragadó bábui.

 

Chocomaze

 

Persze jelen volt a piacon még számtalan árus, például az Aranyosi Levendula csodálatosan finom készítményeivel, a búcsi Fodor Mézmanufaktúra mindig kiváló minőségévelés a helyi kertek zamatát idéző AF Manufaktúra különleges szörpjeivel.

 

Kasznár Pál Dénes

 

A komáromi ünnepváró műsorokhoz hasonló programsorozatot láthatunk a régió falvaiban is.  Bátorkeszin harmadik alkalommal rendezték meg a Karácsonyi Vásárt, a község Önkormányzata, a helyi Művelődési Központ, valamint a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás szervezésében.

 

Vásári forgatag – Bátorkeszi

 

A korábbi években felmérték a helyi adottságokat és megállapították, hogy nagyon sok tehetséges ember él a faluban, aki képes önálló, kiváló minőségű és esztétikus termékkel előállni. Nem szükséges tehát az itt élő népnek az üzletláncok tucat-portékaiból válogatni. 

 

Kisutcai óvoda karácsonyi díszei – Báorkeszi

 

A kultúrház előtt,  a község Fő terén több vásári standnál az óvodák, iskolák, nyugdíjasok és a helyi kézművesek kínálták karácsonyi portékáikat. A mézes aprósütemények legkülönfélébb fajtái, az asztali, az ajtó, és fenyődíszek ezernyi változata  került a vásári standokra.
A kultúrházban pedig kézműves-foglalkozás, karácsonyi kiállítás, valamint a Szőnyi Kemence Egyesület bábosai szórakoztatták az érdeklődőket.

 

Pintér Erzsébet, Varga Júlia és Mácsodi Zsanett alkotásai – Bátorkeszi

 

Külön szót érdemel, hogy a Rét utcai óvoda – a szülők kezdeményezésére – a rendezvény ideje alatt gyűjtést szervezett a gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő Pered-i kislány, Natália megsegítésére. Az adományokból 700.- euró gyűlt össze, mellyel a gyermek külföldi műtétjét segítik elő. Ez a példaértékű adventi adakozás magáért beszél. 

 

Rét utcai óvoda alkotásai – Bátorkeszi

 

Ha körülnézünk az anyaország karácsonyi vásáraiban, szinte mindenütt a kézművesek portékai nyertek teret. Sopron Várkerületén a kézzel készült natúr kozmetikumok, szappanok, kerámia-díszek, fából készült használati cikkek és dísztárgyak, méz- és készítményei, apró sütemények, gyermekjátékok, horgolt karácsonyi díszek, a szaloncukrok számtalan változata csalogatta a nézelődőket.

 

Sopron – Várkerület

 

Persze kellenek az ilyen apró örömök, jó ajándékot kapni és még jobb adni. És nagyon jó, ha terített asztal, tiszta, meleg otthon vár ránk. Csak közben ne feledkezzünk el  Advent valódi üzenetéről:

 

Rorate coeli desuper et nubes pluant iustum!

 

Harmatozzatok, egek, onnan felülről, és ti, felhők, hullassátok az Igazat! Nyíljék meg a föld és teremje az Üdvözítőt, és sarjadjon vele szabadulás is.  ( Izajás 45, 8 )

 

Sopron – natúrkozmetikumok

 

Buday Mária

A komáromi és soproni képek a szerző felvételei
A bátorkeszi képek Kolář Péter felvételei 

 

A további képeket lásd alább Képgalériánkban!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.