Nyitókép: a Srek Hivatal facebook-oldala

 

A hagyományoknak megfelelően 2019-ben is sok, a Pozsonyi Református Egyházmegye területén élő család, szervezet, gyülekezet kapcsolódott be a Nyilas Misi karácsonyi programba. Az előző évekhez hasonlóan idén is egy-egy cipősdoboznyi szeretetet küldtek az arra rászoruló gyerekeknek, családoknak Felvidékre, Kárpátaljára és Magyarországra is.

 

2019-ben 33 gyülekezetből, szervezettől vagy óvodából, iskolából érkeztek a felajánlott csomagok több száznyi egyéni adakozótól. Ennek eredményeként 2287 cipősdoboz indult útnak Karácsony előtt, hogy Szentestére az arra rászoruló családoknál is felragyoghasson a gyerekek szeme a díszes csomag láttán.

 

Nyilas Misi Karácsonya – Küldjünk idén is egy cipősdoboznyi szeretetet magyar testvéreinknek

 hirdetes_400x285  

 

Misák Alica, a csilizpatasi református gyülekezet lelkipásztora, diakóniai előadó, a program lebonyolítója a Körkép.sk-nak nyilatkozva elmondta, hogy idén is sikeres volt az ajándékgyűjtés, melynek során Szentpéterre, Csatára, Gömörbe, a Magyar Református Szeretetszolgálathoz és Kárpátaljára küldték és vitték az összegyűlt csomagokat.

 

A lelkésznőt kérdeztük az elmúlt évek tapasztalatairól, az adományozókedvről és a jövőről is. Körkép-interjú.

 

Egy-egy doboznyi szeretet, fotó forrása: a Srek Hivatal facebook-oldala

 

Ennyi év távlatából történnek még újítások a lebonyolításban, vagy már egy jól megszokott rendszer szerint működnek?

 

Újításnak idén az számított, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálatot is csatoltuk – nekik is adományoztunk, egyébként már egy jól megszokott rendszer szerint működünk.

 

Az előző évekhez képest milyen mértékben változott az adományozókedv?

 

Lehet mondani, hogy az utóbbi időben 500-as darabszámmal növekedett a mennyiség fokozatosan (pl. 2015-ben 315 cipősdoboz volt, 2018-ban már 2015 db). Idén picit kevesebbel növekedett ugyan az ajándékok mennyisége. Ám ez annak tudható be, hogy nagyon sok más helyen is elkezdtek gyűjteni, többek között a katolikus egyház is. Ám a növekedés még így is kimutatható. Az adakozókedvvel kapcsolatosan nem lehet kifogásolni valónk, egyre több iskola, szervezet, község és gyülekezeteken kívüli magánszemély is csatlakozik.

 

Indulásra készen, fotó forrása: a Srek Hivatal facebook-oldala

 

Ismét Önök szállították ki mindenhova az összegyűjtött ajándékokat?

 

Somorja szállította Kárpátalját, a többi helyről ők jöttek az ajándékokért

 

Mennyi család részesült az adományokból?

 

Sajnos egyelőre nincsenek pontos információim arról, hogy konkrétan hány család részesült az adományokból. Remélhetőleg minél többen!

 

Hatalmas örömet tud okozni bármilyen apróság is, fotó forrása: a Srek Hivatal facebook-oldala

 

A gyűjtés lebonyolítójaként hogy értékeli az elmúlt évek munkáját ebben a témában?

 

Hálás vagyok a sok segítségért és a jószívű adományokért. Diakóniai előadóként volt lehetőségem megtapasztalni a saját gyülekezetemen belül is, de úgy egyébként általában területektől függetlenül is, mennyi jó szándékú, segítőkész ember van, akik nemcsak a karácsonyi előkészületekbe viszik a szívüket, hanem karácsony van a szívükben is. Mindezekért Istené a dicsőség!

 

Van-e valamilyen kitűzött mennyiségi vagy egyéb cél, amit még szeretnének a jövőben elérni?

 

A jövő esztendőben választások lesznek egyházunkban minden tisztségre vonatkozóan, tehát egyházmegyei szinten nem tudok szólani a jövőt érintő tervekről. Én csupán szeretnék Isten segítségével hűségesen megállni… és sáfárkodni a rám bízottak felett… Diakóniai előadóként még 1 esztendeig biztosan, a többi az Úr Isten bölcs döntésének a titka.

 

Nagylelkű adakozási kedvről tettek tanúbizonyságot a csallóközi magyarok, fotó forrása: a Srek Hivatal facebook-oldala

 

Így a választási időszak végén ugyanakkor mindenkinek szeretnék köszönetet mondani – ismerősöknek és ismeretleneknek egyaránt, akik segítették a munkámat az elmúlt 10 esztendő alatt, s igyekeztek előre mozdítani a diakóniai szolgálatot a Pozsonyi Református Egyházmegye területén.

 

Bizonyára lehetett volna sokkal jobban is, másképpen is csinálni, s ezt valaki meg is teszi, vagy valakik meg is teszik majd az elkövetkezendő időben. Őszinte szívvel bízom benne, hogy a jövő évi választásokkor vagy azok után, állít az Úr Isten hűséges munkásokat a diakónia mezejére is.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.