Szeretnél Szlovákia legrégebbi magyar tanszékén tanulni? Érdekel az irodalom vagy a nyelvhasználat-kutatás? Esetleg művészeti és tudományos törekvéseidet szeretnéd megvalósítani? Az ország első és legjobb egyetemén szeretnél diplomát szerezni? Gyere és tartozz közénk!

 

Kik vagyunk, mit kínálunk?

 

A pozsonyi magyar tanszék Szlovákia legrégebbi tudományos intézménye, ahol magyar nyelvet és irodalmat oktatnak, s jelenleg az egyetlen, ahol magyar nyelvű kiadványszerkesztést és finn nyelvet és kultúrát lehet tanulni. A tanszék teljes körű akkreditált képzést nyújt mind alapszakon (Bc.), mind mesterszakon (Mgr.), mind doktori (PhD.) szinten.

 

 hirdetes_810x300  

Tanulmányi szakok

 

A pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke jelenleg négy tanulmányi szakot kínál az érdeklődőknek: magyar nyelv és irodalom – tanár szak, magyar nyelv és kultúra – tolmács-fordító szak, finn nyelv és kultúra – tolmács-fordító szak (mindhárom szakpárosításokban), kiadványszerkesztő szak (egyszakos képzés).

 

Mihez értesz majd, ha nálunk tanulsz?

 

A hallgatók a képzés ideje alatt elméleti ismereteket szereznek a mai magyar nyelv és magyar irodalom különböző területeiről, megismerkednek az információs és kommunikációs technológiákkal, valamint elsajátítják a különféle típusú pragmatikus és szépirodalmi szövegek alkotásával kapcsolatos tudnivalókat. A szerkesztői szakirány elsősorban azokat kívánja megszólítani, akik érdeklődnek a kreatív írás és az újságírás iránt.

 

 

Mit kínálunk még?

 

A tanszék évente több kiváló szakembert, tudóst és művészt lát vendégül, akikkel a hallgatók előadás vagy szeminárium keretében találkoznak. A diákélet különösen gazdag, tanszékünkön irodalmi klub és színjátszó kör is működik, de rendszeresek a közös tanulmányi kirándulások és túrák is. Gyümölcsöző kapcsolatokat ápolunk szerkesztőségekkel, hazai intézményekkel és magyarországi tudományos műhelyekkel is.

 

Egyedi lehetőségek

 

Szlovák nemzetiségű/anyanyelvű vagy, de érdeklődsz a magyar nyelv és kultúra iránt? Ha legalább B2-es szinten beszélsz és írsz magyarul, jelentkezz magyar párú tolmács-fordító szakra!

 

Szeretnél finnül tanulni? Nálunk lehetőséged nyílik rá, a finn nyelvet a legkülönbözőbb szakpárosításokban oktatjuk.

 

 

Hol tudsz majd érvényesülni?

 

A tanulmányi szak végzősei főként magyar irányultságú könyv- és lapkiadókban, szerkesztőségekben találják meg számításaikat, de művészeti vagy kulturális jellegű intézményekben, reklámügynökségekben, illetve közigazgatási intézményekben is elhelyezkedhetnek.

 

A tanár szakosok pedagógusként dolgozhatnak magyar tannyelvű alap- és középiskolákban, de adminisztratív munkaerőként is megtalálják számításaikat a magyar mint kisebbségi nyelv szóbeli és írásbeli ismeretét felső szinten igénylő közigazgatási intézményekben.

 

Több információra lenne szükséged?

 

Ha bármilyen kérdésed van, keress bennünket az [email protected] e-mail címen vagy a Fb-oldalunkon, de személyesen is szívesen látunk minden érdeklődőt a Bölcsészettudományi Kar épületének (Gondova 2) G 146-os termében.

 

Jelentkezési határidő: 2020. február 29.

Nyílt nap: 2020. január 25. (szombat)/Bővebb információ elérhető itt.

Telefonszámok (magyar tanszék): 02/9013-2151, 02/9013-1484

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.