Nyitókép: digi24

 

Borzalmas esetről számolt be a romániai sajtó: egy nő kigyulladt műtét közben, miután nem az arra megfelelő anyaggal sterilizálák bőrét a műtéti beavatkozás előtt. A kórház az esetet egy héttel megtörténte után jelentette csak a hatóságoknak, miután a történet már megjelent a közösségi hálón.

 

A maszol.ro-n megjelent információk szerint a 66 éves rákbeteg nő bőrét a tervezett beavatkozás környékén kézfertőtlenítővel sterilizálták, ez azonban reakcióba lépett a később használt elektromos sebészi késsel.

 

Horaţiu Moldovan egészségügyi államtitkár hétfőn arról tájékoztatott, hogy a bukaresti Floreasca kórházban szerencsétlenséget szenvedett nő bőrfelületének fertőtlenítésére használt biocid használata engedélyezett Romániában, de kézfertőtlenítésre ajánlott.

 hirdetes_810x300  

 

„Egy olyan biocidról van szó, amelynek használata engedélyezett Romániában, de a sebész és a személyzet kézfertőtlenítésére való. Ez a biocid nem alkalmazandó a páciens bőrfelületének fertőtlenítésére”

 

– mondta a Floreasca kórházból távozó államtitkár. Azt is hozzátette, egyelőre nincs magyarázat arra, miért használták ezt a biocidot a beteg bőrfelületén, amikor a kórház el volt látva a beavatkozásra alkalmas fertőtlenítőszerekkel.

 

Mindeközben az egészségügyi rendszer minőségét menedzselő hatóság (ANMCS) elrendelte hétfőn a bukaresti sürgősségi klinikai kórház akkreditációjának felfüggesztését. Az intézkedés addig lesz hatályban, amíg az intézmény kiküszöböli a tragédiához vezető hiányosságokat. Ez az időszak nem haladhatja meg a hat hónapot, a rendelkezés hatályba lépésétől számítva.

 

A beteg nőt december 22-én műtötték, vasárnap pedig belehalt az elszenvedett sérülésekbe. Az ügyben a rendőrség és az ügyészség is nyomozást indított.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!