Nyitókép forrása: nrsr.sk

 

A szocialimzusba visszavágyók aránya az elmúlt három évben 29 százalékról 23 százalékra, az EU-ból kilépni akarók száma 30-ról 24 százalékra csökkent – állapította meg az INEKO társadalomkutató intézet és a Focus közvéleménykutató-ügynökség közös felmérése.

 

A kutatás szerint tehát csökkent a totalitárius rendszerekkel szimpatizálók száma – bár megjegyezzük, hogy az EU-tagság megőrzése önmagában nem feltétlenül tekinthető a demokratikus gondolkozás mércéjének.

 

A felmérés ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a lakosság többsége szeretné megváltoztatni a jelenlegi demokráciát, például több tisztességes embert akarna látni a közhivatalokban (76 százalék), vagy épp a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok politikától való függetlenségét növelné a hatalommal visszaélések számának csökkentése érdekében (74 százalék). Az ilyen elvárásokat támasztó válaszadók száma az elmúlt három évben 5 illetve 11 százalékponttal emelkedett.

 hirdetes_810x300  

 

 

Több decentralizációt, kevesebb erős államot

 

Részben a szlovák demokrácia állapotát minősíti, hogy nőtt azon polgárok száma, akik többször nyúlnának a referendum eszközéhez a politikai döntésekkel kapcsolatban (közvetlen demokrácia) – az ő arányuk 58 százalékról 65 százalékra nőtt.

 

Az országos politika megítélésének lenyomatát lehet látni abban is, hogy a felmérés szerint 7 százalékponttal nőtt (59 százalékra) a decentralizációt pároló polgárok száma, vagyis akik szerint több döntési jogot kellene adni megyéknek és a településeknek.

 

Statisztikai hibahatáron belül csökkent azok aránya (16-ról 14 százalékra), akik a parlamentáris demokráciát diktatúrára cserélnék Szlovákiában. Ötödével csökkent a szocializmusba visszavágyók aránya, ahogy az EU-ból kiválni akarók száma is. Talán a rossz tapasztalatok miatt, de a lakosság egyre kisebb része (immáron már csak 35 százaléka) szeretne az ország élén egy erős vezetőt látni.

 

 

Botrányok és társadalmi vita

 

A Focus szerint a fentebb bemutatott csökkenések hátterében az elmúlt években napvilágra került különböző botrányok a felelősek, amelyek rámutattak a szlovák jogállami intézmények hibáira és arra, hogy néhány privilegizált egyén hogyan élt vissza ezekkel a hibákkal.

 

Az is nagy hatással volt az emberekre, hogy az elmúlt években (valószínűleg Kotleba és az ĽSNS 2016-os parlamentbe kerülésével kezdődően) sokakat megmozgató társadalmi vita kezdődött a diktatórikus rendszerekről.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.