Nyitókép: Pixabay

 

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint minden ötödik szlovákiai polgár tapasztalatlan az online webáruházakkal. A 65 és 74 év közötti személyek fele eddig még nem próbálkozott az online vásárlással.

 

A Szlovák Statisztikai Hivatal szerint a 16 és 24 év közötti fiatalok azok, akik a legnagyobb számban vásárolnak az e-shopokban.

 

 hirdetes_810x300  

Leggyakrabban ruhát és cipőt rendelünk az internetről

 

Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint az emberek leggyakrabban ruhát és cipőt vásárolnak az interneten.

 

Az online webáruházakban elsősorban a fiatal korosztály vásárol, bár az utóbbi években a 35 évnél idősebbek is egyre gyakrabban választják ezt a vásárlási formát.

 

Az elemző szerint érdekes, hogy miként szélesedett ki azoknak a termékeknek a köre, amit a vásárlók tapintás nélkül is hajlandóak megvásárolni. Míg öt évvel ezelőtt az embereknek nem egészen a 10%-a bízott az interneten vásárolt élelmiszerben, ma már a 16 és 74 év közötti szlovákiai polgárok negyede a neten keresztül vásárolja az élelmiszert.

 

A hazai lakosság negyede az elektronikai cikkeket is az interneten szerzi be, hiszen éppen ebben a szegmensben a legjelentősebbek e-shopok kedvezményei.

 

A szlovákiai polgárok 40%-a az interneten keresztül vásárol bútort, háztartási kiegészítőket és játékokat is. A megkérdezettek harmada pedig a koncert-, színház- és repülőjegyeket, illetve szállást is az internetenen keresztül szerzi be.

 

A közösségi oldalakon szörfözünk

 

„A külföldi országok közül az internetes vásárlás a britek körében a legelterjedtebb, itt ugyanis az emberek 90%-a él ezzel a vásárlási módszerrel. A britek után következnek a dánok (86%), a svédek (86) és a hollandok (84%)“

 

– tette hozzá az elemző.

 

Az EU-s országokon belül az internetes vásárlás a románoknál a legnépszerűtlenebb, itt csupán az internethasználók 26%-a vásárolt valamilyen terméket vagy szolgáltatást a neten.

 

Szlovákiában jelenleg a lakosság 83%-a naponta, vagy csaknem naponta használ internetet. Az elmúlt három hónapban mobiltelefonon keresztül a 16 és 74 év közötti polgároknak csaknem a 80%-a csatlakozott az internetre.

 

 „Leggyakrabban e-mailt küldünk vagy kapunk, illetve a közösségi oldalakon szörfözünk. Legkevésbé pedig az egészséggel kapcsolatos információkat keressük ki az interneten“

 

– jegyezte meg az elemző, majd hozzátette: az emberek 12%-a osztja meg véleményét társadalmi és politikai témákban, emellett az 5,6%-uk online vitákba, illetve szavazásokba is bekapcsolódik.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.