Nyitókép forrása: youtube/körkép.sk/reprofotó

 

Az idei, párját ritkító választási küzdelem rányomja bélyegét a kampányra. A pártok egyre elvetemültebb, valóságtól elrugaszkodottabb kijelentésekkel próbálják sokkolni, vagy éppen magukhoz édesgetni a választót. Gyakran túl is lőnek a célon, vagy teljesen elhibázott módszert alkalmaznak. Mutatunk most párat az elmúlt napok felhozatalából.

 

Őry Péter és a gumicsizma

 

Érdekes kampánymotívumot választottak a Galántai járás MKP-s jelöltjei. A „Mátyusföldért” felirat alatt egy gumicsizma látható, mellette a szlogen: „hogy könnyebb legyen a gumicsizma.” A leírásból válik csak egyértelművé, hogy az agrárágazat felkarolására szerették volna helyezni a hangsúlyt, ám – tetszik nem tetszik – ehhez nem éppen a legjobb megoldást választották.

 hirdetes_300x300  

 

Első ránézésre (kísérő szöveg nélkül) ugyanis az embernek az az érzése támad, hogy leparasztozták. A gazdákkal természetesen semmi gond nincs, sőt! A gumicsizma sem szégyen,  az agrárium felélesztése pedig indokolt. De hogy az a jó, ha könnyű, vagy épp az, ha nehéz a gumicsizma, már egy másik kérdés. A gond az egésszel abban van, hogy a kép a leirat nélkül nem működik. Pontosabban félreértésekre adhat okot (mint ahogy az olvasóink reakcióiból is világosan látszik). Az ember figyelme ugyanis eleve leragad azon, hogy értelmezze a gumicsizma szerepét, és elsiklik a lényeg felett: fel kell éleszteni a felvidéki mezőgazdaságot és a ráépülő feldolgozóipart.

 

A Forró Krisztián lemondását követően a kampányfőnöki feladatokat átvevő Őry Péter ezt most benézte. Kiforratlanul engedte piacra az elgondolást, ezért övé a hét egyik baklövése.

 

A mezőgazdasági termelés visszaállítása Mátyusföldön és a déli járásokban, és az ezzel szorosan összefüggő feldolgozóipar újbóli létrehozása az egyik legfontosabb feladat. A hazai mindig finomabb!

Gepostet von MKP Galántai Járás – Összefogás Mátyusföldért am Montag, 20. Januar 2020

 

Bugár Béla szenilitása

 

Bár ezúttal elvileg nem a pártelnök lenne a Most-Híd központi kampányarca, az elmúlt hetekben mégis folyamatosan Bugár Béla állt a frontvonalban a listavezető Érsek Árpád helyett. Nem csoda, Érseknek kerülnie kellett a sajtót az útdíjrendszer kínos botránya miatt.

 

Bugár így a hétvégi televíziós vitaműsorokban is megjelent, és egyre több plakáton köszön vissza az arcképe. Hétfőn pedig érkezett egy kampányvideó is, amelyen magyarul (!) beszél (szlovákul feliratozva). Hogy miről?

 

Például arról, hogy a Most-Híd nélkül megint nemzetiségi feszültség törhet fel Szlovákiában. Bugár konkrétan azt mondja:

 

„Fennáll annak a veszélye, hogy olyan pártok alakítanak kormányt, amelyek kisebbség-ellenesek”

 

Mondja mindezt az a politikus, aki négy évig (saját választóit is félrevezetve) a Smerrel és az SNS-szel (Hedvig-ügy, dunaszerdahelyi magyarverés, stb.) kormányzott, és a Kuciak-gyilkosság, valamint a himnuszbotrány után is maradt hatalmon. Nyilván kényelmes egy politikus számára a szelektív emlékezet, a hétköznapi választó azonban jóval több mindenre emlékszik. Ugyanakkor érdemes figyelni a részletekre:

 

 

Egy: Bugár kisebbségellenességről beszél, nem magyarellenességről. Ez egybevág azzal, hogy a parlamenti küszöböt a roma szavazatok segítségével szeretnék megugrani a magyaroké mellett.

 

Kettő: A videó végén Bugár rámered egy televízióra, amelyben épp szlovák, talán nagyszombati szurkolókat mutatnak, ahogy magyargyalázó rigmusokat („Maďarské kurvy“) skandálnak. A szép a dologban az, hogy a vegyespárti jelöltek (különösen a listavezető, Érsek Árpád) lakossági fórumjaikon pont a magyar és a magyarországi szurkolók rigmusaival vannak elfoglalva, és arról beszélnek, hogy „nagyon nem jó irányba megyünk Dunaszerdahelyen sem”.

 

Három: vajon miért pont Slota ősrégi magyarellenes kijelentéseit vágták bele a videóba? Slota nyolc éve nincs a politikában, ellenben a Most-Híd utódjával, Andrej Dankoval és a Smerrel közösen kormányoz. És bár jelenleg Bugárék elhatárolódnak a Smerrel való együttműködéstől, a videó alatti kommentek zöme ugyanarról szól: Bugár Béla hiteltelen, és már senki nem hisz neki – a Smert illetően biztosan nem.

 

Jövő feszültségek nélkül

??Az, hogy ma feszültségmentes időszakot élünk, ajándék. Nem magától értetődő. Kollégáimmal készen állunk tovább építeni a feszültségmentes jövőt. #hidajovobe ??️To, že dnes žijeme obdobie bez napätia, je dar. Nie je však samozrejmosť. My s kolegami z Mostu-Híd sme pripravení naďalej pracovať za budúcnosť bez napätia. #mostdobuducnosti

Gepostet von Bugár Béla am Dienstag, 21. Januar 2020

 

 

Truban lemosta Bugárt a tévévitában. Béla úgy megsértődött, hogy kezet sem fogtak a kamerák előtt

 

Pellegrini szerint

 

A Smer kétségkívül a legpopulistább párt Szlovákiában. Ez részben a választói bázisa miatt van így, részben pedig azért, mert a kommunista időket idéző politikai stílus áll hozzájuk a legközelebb. A felszínes, első hallásra rendkívülinek tűnő bejelentésekről azonban gyakran derül ki, hogy valójában érdektelenek, hamisak. Ennek ellenére előfordul, hogy bejön a csalfa szöveg, máskor pedig égnek miatta.

 

Újabban Peter Pellegrini (Smer) kormányfő ragadtatta magát „meredek” populizmusra. Hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy mivel Szlovákiában decemberben 5 százalék alatt volt a munkanélküliségi ráta, ezért „a munkanélküliség problémája megszűnt létezni Szlovákiában”.

 

Vajon mit szólnak mindehhez a Rimaszombati (15 százalékos munkanélküliség) vagy a Nagyrőcei (11 százalékos munkanélküliség) járásokban, vagy a többi, gazdaságilag gyengébb lábakon álló járásokban, ahol a kormány külön feljelsztési programot hirdetett?

 

Élő adásban kijelenteni, hogy a munkanélküliség nem jelent problémát Szlovákiában, elképesztő ostobaság. Persze, a Smer célcsoportjait így is meg lehet vele szólítani…

 

Pellegrini: A munkanélküliség nem probléma többé Szlovákiában

 

Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.