Nyitókép forrása: pestisracok.hu/reprofotó

 

Szerdai cikkünkben három kampány-melléfogást mutattunk be, most pedig ideje hogy néhány pozitívan értékelhető húzásról is szóljunk politikusaink részéről. Ezúttal a magyar és két szlovák párt kampányát vesszük górcső alá.

 

Összefogás dala

 

Szarka Tamás és a felvidéki magyar zenészek által bemutatott Északi Szívek átütő erővel robbant be a köztudatba szombat este. Ez a dal új szintre emelte a Felvidéken a kampányt, ráadásul minőségében, gondolatiságban és hatékonyságában messze felülmúlja például Bugár Béla réveteg, nyomasztó kampányvideóját.

 

 hirdetes_400x285  

Ki kell hangsúlyozni, hogy Szarka Tamás szerzeménye nem kampányzene, de mivel az Összefogás Mozgalom finanszírozta a videóklip elkészítését, kétségkívül van politikai vonatkozása.

 

Az első és legfontosabb, hogy a dallal megjelent a kampány egyébként eddig unalmas magyar részében az emóció, a nemzeti tartalom és – bár elegánsan becsomagolva – Trianon és a nemzeti összetartozás is. Ereje abban rejlik, hogy a politika fölé sikerül emelkednie. Alkotói ezzel a dallal nagyot léptek: ha valaki felvidéki magyar egységre gondol, Szarka Tamás dala fog az eszébe jutni, onnan pedig már csak egy lépés az Összefogás.

 

A dal másik előnye, főleg kampányban, hogy nem időzik el sokat a múlt fájdalmain, többnyire a jövőbe tekint, ezért reményt keltő, és a sorok között feleleveníti a felvidéki magyar politika jó ideje elfelejtett feladatát: megmaradni, és összekötni azt, ami összetartozik.

 

Mozgósítás szempontból is telitalálat. Kérdés, ki tudják-e használni annak lendületét. A klippremier óta csaknem öt nap telt el, kampányban ez nagyon hosszú idő újabb inger nélkül. Kifogytunk az üzenetekből?

 

 

A PS-SPOLU tematizálja a választásokat

 

Néhány nappal ezelőttig nem volt egyetlen központi tétje, gondolata az idei kampánynak. Inkább több, önmagában is nagy horderejű botrány határozta meg a politikai közbeszédet (Kuciak-gyilkosság, Trnka, amerikai-iráni konfliktus, stb.). A PS-SPOLU ekkor lépett egy merészet, és átvette az irányítást.

 

Húzásuk azért kapott helyett a TOP 3 kampányfogásban, mert főleg Pozsonyban népszerű pártként nem csak azt vállalták be, hogy Kelet-Szlovákiába mennek turnézni, hanem azt is, hogy tüntetésekbe kezdenek az ĽSNS ellen. Néhány napja nem Kiska és Fico párharcáról beszélnek az emberek, hanem a PS-SPOLU és az ĽSNS utcai szembenállásáról.

 

Ezzel a PS-SPOLU megadta a kampány központi témáját, a szélsőségek elleni harcot. Mindez sokkal könnyebben megfogható üzenet, mint a napról napra bonyolultabbá és vérlázítóbbá váló smeres botrányhalmaz.

 

A húzás azért is zseniális, mert elindít egy öngerjesztő folyamatot: a balliberális oldal erősödése mobilizálja a szélsőjobboldalt, ami viszont mozgósítja a balliberális választókat, és így tovább. Az EP-választások alkalmával ugyanez játszódott le, akkor a PS-SPOLU előnye érvényesült. A parlamenti választások azonban már más szabályok szerint működnek.

 

A PS-SPOLU bizonytalan vizekre evezett azzal, hogy Kelet-Szlovákiában gyakorlatilag a romák oldalára állt. Egy olyan társadalomban, ahol a romakérdés megoldatlansága miatt iszonyú feszültségek uralkodnak, a könnyű megoldásokat kínáló ĽSNS ellen kampányolni kétélű fegyver.

 

Ettől még profitálhat belőle, a keleti régiók régóta elhanyagoltnak érzik magukat, és most egy nyugat-szlovákiai párt hajlandó felvállalni a konfrontációt. Ráadásul mellettük szól az is, hogy Kotlebát ma mindenki a Smerrel házasítja össze, ami az ĽSNS-nek sem annyira előnyös, mint elsőre tűnik.

 

 

 

Matovič riviérai videója viszi a pálmát

 

Csütörtök estig 18 ezer megosztást, 27 ezer lájkot, több mint ötezer hozzászólást és 1,2 millió megtekintést hozott a kampány eddigi legjobb videója. Miközben a sajtó naponta a Kuciak-gyilkosságot követi percről percre, az OĽANO  zseniális húzással teljesen átvette a közösségi médiában a főszerepet. Ellátogattak ugyanis a francia Riviérára, ahol a volt smeres pénzügyminiszter, Ján Počiatek tengeti mindennapjait luxuskörülmények között. Cannesi villájáról eddig ráadásul senki nem tudott semmit.

 

A videóból így többek között az is kiderül, hogy az egykori smeres miniszter a filmfesztiváljairól híres Cannes legdrágább negyedében vásárolt magának villát. Kérdés, hogy miből tellett rá.

 

A videó önmagáért beszél, és bár Matovič megítélése, mondjuk úgy, vegyes, kétségkívül kevés olyan szlovák politikus van, aki úgy beleállna a közepébe, mint ő, ha korrupcióról van szó.

 

 

Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.